Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Tzv. oranžové obálky nevzniknú v súkromnom sektore, ako navrhovala SaS

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Predkladatelia navrhovali, že ak sa sporiteľ rozhodne, že chce, aby údaje o jeho dôchodkovom sporení boli zdieľané s treťou stranou dôchodcovská správcovská spoločnosť má byť povinná údaje poskytnúť.

Bratislava 6. decembra (TASR) – Plénum Národnej rady (NR) SR v utorok odmietlo návrh zákona o starobnom dôchodkovom sporení z dielne SaS. Jeho cieľom bolo, aby "oranžové obálky" mohli vzniknúť v súkromnom sektore.

Predkladatelia navrhovali, že ak sa sporiteľ rozhodne, že chce, aby údaje o jeho dôchodkovom sporení boli zdieľané s treťou stranou (napríklad banka, aplikácia technologického startupu a ďalšie), dôchodcovská správcovská spoločnosť má byť povinná údaje poskytnúť.

Táto právna úprava podľa nich mala umožniť, aby v súkromnom sektore vznikali konkurenčné riešenia, ktoré budú súťažiť zrozumiteľnosťou, komplexnosťou a robustnosťou predikcií budúceho dôchodku pre záujemcov o takúto službu. Mohlo to podľa predkladateľov významne pomôcť plánovanej štátnej "oranžovej obálke", najmä v spôsobe prezentovania zrozumiteľných predikcií budúceho očakávaného dôchodku, ktoré by boli vylepšované v súťaži rôznych poskytovateľov.