Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Uber dosiahol mimosúdne urovnanie sporu s austrálskymi taxikármi

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Vodiči a majitelia áut na prenájom podľa právnikov žalujúcej strany utrpeli straty v dôsledku agresívnych praktík spoločnosti Uber po jej vstupe na austrálsky trh v roku 2021.

Sydney 18. marca (TASR) - Spoločnosť Uber zaplatí 272 miliónov austrálskych dolárov (164,06 milióna eur) v rámci mimosúdneho urovnania sporu s austrálskymi taxikármi a vodičmi prenajatých áut. Skupinová žaloba, ktorá smerovala na najvyšší súd v štáte Viktória, sa zruší, keďže Uber súhlasil s finančným urovnaním, oznámili v pondelok právni zástupcovia v mene približne 8000 vodičov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Vodiči a majitelia áut na prenájom podľa právnikov žalujúcej strany utrpeli straty v dôsledku agresívnych praktík spoločnosti Uber po jej vstupe na austrálsky trh v roku 2021. Americký prevádzkovateľ alternatívnej taxislužby označil kauzu za zdedený problém, pričom uviedol, že v čase, keď v Austrálii pred viac ako desiatimi rokmi začínal, nikde na svete neexistovali právne predpisy o zdieľaní jázd.

Rozvoj zdieľania jázd podporil celkové dopravné odvetvie v Austrálii, priniesol väčší výber pre spotrebiteľov, ako aj nové možnosti zárobku pre státisíce austrálskych pracovníkov, uviedla spoločnosť vo vyhlásení, pričom vyjadrila nádej, že vďaka dohode sa zdedené problémy stávajú definitívne minulosťou.

Dosiahnuté urovnanie skupinovej žaloby je podľa agentúry Reuters piate najväčšie v histórii Austrálie a prichádza päť rokov po jej podaní.

(1 EUR = 1,6579 AUD)