Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

UBS sa dohodla s vládou na zárukách za straty Credit Suisse

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

UBS v piatok podpísala dohodu so švajčiarskou vládou o pokrytí strát v súvislosti s núdzovým prevzatí konkurenčnej Credit Suisse.

Zürich 9. júna (TASR) - UBS sa dohodla so švajčiarskou vládou na garanciách týkajúcich sa pokrytia strát až do výšky 9 miliárd CHF (9,23 miliardy eur) súvisiacich s akvizíciou Credit Suisse. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

UBS v piatok podpísala dohodu so švajčiarskou vládou o pokrytí strát v súvislosti s núdzovým prevzatí konkurenčnej Credit Suisse. Súčasťou dohody je, že UBS musí ponechať svoju centrálu vo Švajčiarsku, uviedla vláda.

"Aby bolo prevzatie možné, vláda poskytla UBS záruku za akékoľvek straty, ktoré vzniknú pri likvidácii aktív Credit Suisse," uviedla vláda vo vyhlásení. Straty do výške 5 miliárd CHF pokryje UBS. Garancie vlády sa dostanú do hry až v prípade, ak budú straty vyššie, pričom ich maximom je 9 miliárd CHF.

UBS ani vláda sa nezmienili o tom, ako budú kryté prípadné straty nad 14 miliárd CHF - 5 miliárd CHF od UBS a 9 miliárd CHF od vlády.

UBS začiatkom tohto týždňa v hlásení pre Americkú komisiu pre cenné papiere a burzu (SEC) uviedla, že akékoľvek ďalšie záruky za straty si budú vyžadovať osobitný právny základ vo forme súhlasu parlamentu.

Podľa podmienok prevzatia, ktoré v marci zorganizovali švajčiarske orgány ako súčasť záchrany Credit Suisse, UBS súhlasila so zaplatením 3 miliárd CHF a zaviazala sa pokryť prvých 5 miliárd CHF potenciálnych strát, zatiaľ čo vláda by mala pokryť ďalšie straty vo výške až 9 miliárd CHF.

(1 EUR = 0,9751 CHF)