Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ubytovacie zariadenia môžu dostať na ubytovanie odídenca 22 eur za noc

Ilustračné foto. Foto: TASR

Príspevok za ubytovanie sa poskytuje za ubytovanie odídenca poskytnuté od 1. júla 2022 najdlhšie do 30. septembra 2022.

Bratislava 16. júna (TASR) - Ubytovacie zariadenia môžu dostať na ubytovanie odídenca z Ukrajiny príspevok 22 eur za jednu noc, ak ide o fyzickú osobu, ktorá dovŕšila vek 15 rokov. Suma 11 eur za jednu noc sa poskytne, ak ide o odídenca, ktorý nedovŕšil vek 15 rokov. Nariadenie vo štvrtok schválila vláda.

Príspevok za ubytovanie sa poskytuje za ubytovanie odídenca poskytnuté od 1. júla 2022 najdlhšie do 30. septembra 2022. Príspevok za ubytovanie sa poskytuje za ubytovanie odídenca poskytnuté do 30. júna 2022 podľa predpisu účinného v čase poskytnutia ubytovania odídencovi.

Vládny kabinet 30. marca 2022 schválil, že ubytovacie zariadenia môžu dostať na ubytovanie odídenca z Ukrajiny v súvislosti s vojnovým konfliktom príspevok 7,70 eura za jednu noc, príspevok 3,85 eura za jednu noc ubytovania odídenca dostanú, ak ide o fyzickú osobu, ktorá nedovŕšila vek 15 rokov.

"Hrozilo, že ak by príspevok nepokračoval ďalej, stalo by sa, že ľudí budú postupne vysťahovávať," skonštatoval šéf migračného úradu Ján Orlovský a poukázal na to, že štát ani samosprávy nemajú dostatočné ubytovacie kapacity. V súvislosti s prípadmi, keď sa poskytovateľom ubytovania nevyplatili príspevky pre chyby vo výkazoch, Orlovský očakáva, že ak sa preukáže, že šlo naozaj len o drobnú chybu, vyplatia sa spätne a zrejme podľa starého modelu.

Čo sa týka príspevkov na stravné pre odídencov, riešiť ich budú podľa slov Orlovského prostredníctvom záchranných prác cez sekciu krízového riadenia. Hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová doplnila, že je tu viacero alternatív. "Ak by niekto potreboval príspevok na stravu, vie to riešiť prostredníctvom obce alebo mesta, v ktorom je ubytovaný, a vieme situáciu riešiť po diskusii a spolupráci aj s okresnými úradmi," uviedla. Poukázala pritom aj na situáciu v posledných dňoch, keď sa na Ukrajinu vrátilo viac ľudí, ako prišlo na Slovensko.