Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ubytovacie zariadenia navštívilo v januári 2-krát viac hostí ako vlani

Ilustračné foto Foto: TASR

Aktuálny nárast podľa štatistikov ovplyvnila najmä nízka porovnávacia základňa v januári minulého roka.

Bratislava 14. marca (TASR) - Celková návštevnosť ubytovacích zariadení cestovného ruchu na Slovensku v januári tohto roka medziročne vzrástla takmer dvojnásobne na 348.000 hostí. V porovnaní s januárom 2020, kedy nebola návštevnosť ešte ovplyvnená pandémiou, však chýbala ubytovateľom približne štvrtina (100.000) hostí. V utorok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Aktuálny nárast tak podľa štatistikov ovplyvnila najmä nízka porovnávacia základňa v januári minulého roka, kedy činnosť ubytovacích zariadení cestovného ruchu obmedzovali prísne protipandemické opatrenia. Hostia v prvom mesiaci tohto roka strávili v zariadeniach cestovného ruchu 867.000 nocí, priemerná doba pobytu bola 2,5 noci.

"Dve tretiny ubytovaných tvorili domáci návštevníci hotelov, penziónov a ďalších zariadení cestovného ruchu, spolu ich bolo 224.000," vyčíslil ŠÚ SR. Najvyššiu domácu návštevnosť zaznamenali v januári turisticky významné kraje zamerané na zimný cestovný ruch na horách, a to Žilinský, Prešovský a Banskobystrický kraj. Spolu tvorili 70 % domácej návštevnosti.

Ubytovacie služby na Slovensku využilo tiež 125.000 zahraničných návštevníkov, čo bolo približne 2,5-krát viac ako pred rokom. Počet zahraničných hostí vzrástol medziročne vo všetkých krajoch.

"Najdynamickejší, 3,5-násobný nárast, zaznamenal Košický kraj, ktorý prekonal aj vysoké čísla prvého mesiaca rokov 2019 aj 2020. Najviac cudzincov navštívilo v januári Bratislavský (42.000), Žilinský (37.000) a Prešovský kraj (19.000)," doplnili štatistici.