Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Štát získal práva a zdrojové kódy na zlepšenie elektronizácie katastra

Na snímke budova, v ktorej sídli Úrad geodézie, kartografie a katastra (ÚGKK) SR. Foto: TASR Jaroslav Novák

Ďalšie vyjednávanie je obmedzené aj technickým stavom katastra, ktorý v súčasnom stave nie je schopný plnohodnotnej prevádzky podľa platnej domácej a európskej legislatívy a požiadaviek verejnosti.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Dokončené, fungujúce moduly a časti projektu EÚ Elektronické služby katastra nehnuteľností (ESKN) sú zmluvne prevzaté. Štát nadobudol licenčné, autorské práva a zdrojové kódy. Tie sa môžu začať rozvíjať na prospech zlepšenia elektronizácie katastra. Informoval o tom predseda Úradu geodézie, kartografie a katastra (ÚGKK) SR Ján Mrva.

"Dokončené a fungujúce moduly a časti projektu ESKN sa po takmer ročnom vyjednávaní s dodávateľom akceptovali a prevzali na základe licenčnej zmluvy a dohody o urovnaní, ktorá sa podpísala 31. augusta," uviedol Mrva.

Týmto termínom sa zároveň končí aj zmluva na podporné služby od dodávateľa a akákoľvek právna možnosť jej predĺženia podľa zákona o verejnom obstarávaní, čím ÚGKK SR stráca ďalší časový priestor na prípadné vyjednávanie. Ďalšie vyjednávanie je obmedzené aj technickým stavom katastra, ktorý v súčasnom stave nie je schopný plnohodnotnej prevádzky podľa platnej domácej a európskej legislatívy a požiadaviek verejnosti.

"Riziká porúch a kolapsu sú nadmieru závažné. Tým pádom sa ÚGKK SR stáva vlastníkom licenčných práv a zdrojových kódov k projektu ESKN a je možné riešiť naliehavé problémy katastra SR na základe prevzatých, fungujúcich služieb a procesov. Projekt tak môže udržiavať a, čo je najdôležitejšie, rozvíjať a modernizovať kataster na 21. storočie,“ dodal Mrva.