Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Uhlerová: Príjmy by sa mali cielene približovať k dôstojnému minimu

Na snímke prezidentka KOZ SR Monika Uhlerová. Foto: TASR - Martin Baumann

V najbližších mesiacoch bude podľa KOZ smernica transponovaná do slovenskej legislatívy.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Mzdy, platy, ale aj ďalšie typy príjmov by sa mali cielene zvyšovať tak, aby sa približovali k hodnote dôstojného materiálneho minima. To však nebude možné, ak sa nezmení nastavenie ekonomického modelu, ako aj priority a východiská hospodárskeho rastu. Vyhlásila to v pondelok prezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Monika Uhlerová s tým, že pojem pracujúci chudobný by mal z nášho slovníka zmiznúť.

"Dekády podporovaný model postavený na nízkych mzdách, teda aj tej minimálnej, nízkej produktivite práce, montážnej ekonomike s nízkou pridanou hodnotou a priamych zahraničných investíciách je už vyčerpaný. V súčasnosti už našu ekonomiku vrátane miezd ťahá ku dnu a k neudržateľnosti," doplnilo KOZ.

Vo verejnej diskusii rezonuje téma možnosti zavedenia regionálnej, prípadne aj odvetvovej minimálnej mzdy. Konfederácia upozornila, že táto mzda prehĺbi regionálne rozdiely a ešte viac skomplikuje situáciu na trhu práce v súvislosti s nedostatkom pracovnej sily, keďže by išlo o umelé zavádzanie bez kolektívneho vyjednávania.

"Už asi len technickou otázkou zostáva, aké regióny by takýto typ minimálnej mzdy kopíroval. Okresy a kraje sú stanovené administratívnym spôsobom a nie na základe ekonomických ukazovateľov. Na odstraňovanie regionálnych rozdielov a podporu ekonomického a sociálneho rastu regiónov existujú iné nástroje, nie však regionálna minimálna mzda," dodala Uhlerová.

Konfederácia vidí riešenie rastu miezd vrátane minimálnej mzdy v posilnení kolektívneho vyjednávania a odborovej organizovanosti. "To od nás požaduje aj na úrovni Európskej únie prijatá smernica o primeraných minimálnych mzdách. Podľa nej budeme musieť naše pokrytie kolektívnymi zmluvami zo súčasných 25 % zdvihnúť na 80 %, čo je viac ako na trojnásobok," doplnila konfederácia.

V najbližších mesiacoch bude podľa KOZ smernica transponovaná do slovenskej legislatívy. Konzultácie na úrovni Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR a sociálnych partnerov už začali. "Pre nás bude dôležité vypracovanie a pravidelné vyhodnocovanie tzv. akčného plánu, v rámci ktorého budú musieť byť zadefinované nástroje na posilnenie kolektívneho vyjednávania," uzavrela Uhlerová.