Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Seniorom i dospelým deťom musí ostať po úhrade sociálnej služby príjem

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Na sociálnu službu v zariadeniach pre seniorov aktuálne prispieva štát sumou 320 eur mesačne.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Na ekonomicky oprávnené náklady sociálnej služby na Slovensku prispieva štát alebo samospráva finančnými príspevkami. Napríklad na sociálnu službu v zariadeniach pre seniorov aktuálne prispieva štát sumou 320 eur mesačne. Poskytovateľ, a to aj neverejný, teda súkromné zariadenie, je v takom prípade povinný dodržiavať ochranu príjmu klienta pred neprimeranou úhradou.

"Klient platí úhradu len podľa príjmu a majetku. Po zaplatení mu však musí zostať zákonom stanovená suma. Pokiaľ by bol klientov príjem pri poskytovaní sociálnej služby v zariadení pre seniorov nižší, ako je zákonom stanovená hranica povinného zostatku z jeho príjmu po zaplatení úhrady, neplatí žiadnu úhradu. Ak túto hranicu prekračuje, platí úhradu len z príjmu nad touto hranicou," informoval TASR hovorca Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Michal Stuška. Aktuálne mu musí ostať najmenej 25 % sumy životného minima pre plnoletého jednotlivca, čo je 49,52 eura mesačne (25 % zo 198,09 eura).

V prípade, že dospelé zaopatrené deti klienta majú dostatočný príjem, doplatia zariadeniu rozdiel medzi predpisom úhrady a úhradou klientom zaplatenou po uplatnení ochrany zostatku jeho príjmu. Predpis úhrady určenej zariadením sociálnych služieb vychádza z rozsahu skutočne poskytovaných odborných, obslužných a ďalších činností a sumy určenej úhrady za tieto činnosti.

Ak ani dospelé zaopatrené deti klienta nie sú schopné platiť rodičom nezaplatenú úhradu alebo jej časť, keďže aj im po úhrade musí ostať zákonom garantovaný zostatok z ich príjmu, nezaplatená úhrada za sociálnu službu je evidovaná ako pohľadávka zariadenia voči klientovi - prijímateľovi sociálnej služby. Dospelým zaopatreným deťom klienta musí ostať najmenej 1,65-násobok sumy životného minima spoločne posudzovaných osôb (ak ide o jednotlivca, tak 1,65-násobok sumy 198,09 eura = 326,85 eura mesačne).

Aktivita poskytovateľa sociálnej služby ako veriteľa, zameraná na splatnosť pohľadávky nezaplatenej úhrady za sociálnu službu, môže začať len vtedy, ak vzniknú u klienta také preukázateľné zmeny v príjme a použiteľnom majetku na platenie úhrady za sociálnu službu, ktoré umožnia zaplatenie takto vzniknutého dlhu, jeho platenie v splátkach aj pri uplatnení právnej ochrany zostatku z príjmu. Nezaplatenú úhradu si uplatňuje najneskôr v dedičskom konaní po klientovi.

V tomto roku podporilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR sumou 77.177.994 eura 421 poskytovateľov sociálnych služieb, z toho 253 súkromných dostalo 36.197.164 eur a 168 verejných 40.980.830 eur. Najvyšší celkový príspevok dostali zariadenia pre seniorov zriadené obcami, a to 29.371.239 eur, súkromné dostali príspevok v celkovej výške 26.158.080 eur.