Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Únia hydinárov: Ani v roku 2021 nebola spustená podpora chovu hydiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Napriek tomu, že schéma je platná už dva roky a bolo vypracované a schválené usmernenie k tejto schéme, finančné prostriedky na naplnenie schémy neboli vyčlenené a výzva nebola k zverejnená.

Bratislava 6. januára (TASR) - Zásadným problémom chovateľov hydiny v SR je skutočnosť, že ani v roku 2021 nebola spustená systémová podpora chovu hydiny. Uviedol to pre TASR riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár pri hodnotení minulého roku.

Pripomenul, že v januári 2020 bol v Bruseli schválený druhý dodatok k schéme štátnej pomoci na prevenciu, kontrolu a eradikáciu ochorení zvierat. "Dodatkom k schéme bola rozšírená finančná pomoc o opatrenia v chovoch hydiny. Prostredníctvom schémy majú byť preplatené oprávnené výdavky na čistenie a dezinfekciu technológií a chovných priestorov, ako aj na na ošetrenie krmiva a napájacej vody," priblížil.

Napriek tomu, že schéma je platná už dva roky a bolo vypracované a schválené usmernenie k tejto schéme, finančné prostriedky na naplnenie schémy neboli podľa Molnára vyčlenené a výzva nebola k zverejnená. "V Českej republike prostredníctvom tejto podpory dostali v roku 2021 chovatelia hydiny pomoc vo výške 35,5 milióna eur," informoval.

Zdôraznil, že tieto zahraničné štátne podpory výrazne znižujú konkurencieschopnosť slovenských producentov a spracovateľov hydiny. "Nemožnosť čerpania finančnej pomoci v SR výrazne zvyšuje výrobné náklady na chov a spracovanie hydiny v SR a predražuje slovenskú produkciu," podčiarkol.

Pozitívom v roku 2021 podľa Molnárových slov bolo, že na podporu chovu hydiny boli poskytnuté finančné prostriedky vo výške 3,4 milióna eur. "Je to však iba jedna desatina zo sumy, ktorú získali hydinári v susednej Českej republike," dodal riaditeľ ÚHS.