Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Chov hydiny je nákladejší, cena jedného vajíčka sa zvýšila o vyše cent

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa riaditeľa Únie hydinárov Slovenska hrozí, že bez prijatia účinných a dlhodobých opatrení na podporu chovu nosníc, viacerí chovatelia ukončia svoju činnosť.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Chovatelia nosníc v SR evidujú medziročný rast výrobných nákladov o 10 až 15 %. Pri vajciach z klietkových chovov sa priemerné výrobné náklady na jedno vajce medziročne zvýšili z 8 centov na 8,8 centa za kus, pri vajciach z podstielkových chovov priemerné výrobné náklady na vajce medziročne stúpli z 9 centov na 10,4 centa za kus. Informoval o tom Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS).

"Od začiatku tohto roku zaznamenávame neustály rast výrobných nákladov v chove hydiny. Najvýraznejší nárast sme zaznamenali u cien kŕmnych zmesí pre hydinu. Každé zvýšenie cien kŕmnych zmesí má zásadný vplyv na rast výrobných nákladov v chove hydiny, pretože náklady na krmivá predstavujú 45 % všetkých nákladov pri produkcii vajec. Od začiatku tohto roku vzrástli chovateľom nosníc ceny kŕmnych zmesí pre hydinu o 25 % a spôsobili rast nákladov na produkciu vajec priemerne o 0,7 centa na kus," spresnil.

Z dôvodu rastu cien krmív podľa neho vzrástli počas roku 2021 aj náklady na odchov mladých nosníc o 20 %. "Medziročne sme zaznamenali aj rast mzdových nákladov o 10 %, ako aj rast cien obalových materiálov o 15 %. Na prelome rokov 2021 a 2022 očakávame ďalší rast výrobných nákladov z dôvodu ďalšieho rastu cien kŕmnych zmesí, jednodňovej hydiny, mzdových nákladov, cien elektrickej energie a plynu," povedal.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Upozornil, že zahraničné obchodné reťazce už v roku 2019 avizujú, že po roku 2025 nebudú predávať vo svojich prevádzkach v SR žiadne slovenské vajcia z klietkových chovov. V tomto roku už dva zahraničné obchodné reťazce oznámili chovateľom nosníc v SR, že prestanú predávať slovenské vajcia z klietkových chovov nosníc veľkosti L. V rámci štruktúry chovov nosníc na Slovensku sa chová 75 % nosníc v klietkových chovoch, 24 % nosníc v podstielkových chovoch a necelé 1 % v biochovoch a voľných výbehoch.

"Aj v SR sa podobne ako v okolitých krajinách postupne realizuje rekonštrukcia klietkových chovov na podstielkové a voliérové chovy. Vlani sme informovali, že na prerobenie všetkých klietkových chovov bude nevyhnutné vynaložiť investície vo výške 47 miliónov eur. Pri súčasnom rýchlom raste cien stavebných materiálov príde k výraznému zvýšeniu týchto investícií minimálne o ďalších 30 %, teda o ďalších 15 miliónov eur. Napriek tomu, že ÚHS upozorňuje na tento problém už tri roky, doteraz neboli na prerobenie klietkových chovov vyčlenené zo strany Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR žiadne finančné prostriedky," doplnil.

ÚHS podľa neho považuje za nevyhnutné prijať súbor účinných a najmä dlhodobých opatrení na ochranu domácich chovateľov nosníc, a to najmä zvýšenie odbytových cien konzumných vajec tak, aby pokrývali výrobné náklady, ako aj zavedenie dlhodobej systémovej štátnej pomoci na podporu chovu hydiny v SR v rovnakej výške ako v okolitých krajinách. Podľa neho je potrebné tiež vyčleniť finančné prostriedky na prerábanie klietkových chovov nosníc na voliérové a podstielkové chovy.

"V prípade, že nepríde k prijatiu účinných a dlhodobých opatrení na podporu chovu nosníc a produkcie vajec v SR, máme dôvodné obavy, že viacerí chovatelia nosníc budú musieť pri súčasnom vývoji výrobných nákladov a odbytových cien obmedziť výrobu alebo ukončiť svoju činnosť a príde k výraznému poklesu produkcie vajec, ako aj sebestačnosti SR v tejto komodite," dodal.

MPRV SR vníma problémy potravinárov a producentov výrobkov, ktorým stúpajú vstupné náklady výroby. "Ministerstvo však nemá v kompetencii reguláciu odbytových cien konzumných vajec," uviedol pre TASR odbor komunikácie MPRV v reakcii na ÚHS.

"V spolupráci s ÚHS pripravujeme zavedenie systémovej štátnej pomoci na podporu chovu hydiny v SR. V krátkom čase vyhlási Pôdohospodárska platobná agentúra výzvu 4.1 v rámci Programu rozvoja vidieka na roky 2014 až 2020, z ktorej bude možné podporiť investície do prestavby/prerábky chovov nosníc. Investície na zlepšenie životných podmienok sú aj bodovo zvýhodnené. Aj v období rokov 2023 až 2027 bude možné podporiť takéto investície," dodal agrorezort.