Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Sebestačnosť SR v produkcii hydinového mäsa dosiahla vlani 47,7 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tento údaj podľa riaditeľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniela Molnára výrazne zaostáva za priemerom ostatných krajín EÚ.

Bratislava 14. novembra (TASR) - Sebestačnosť SR v produkcii hydinového mäsa dosiahla vlani menej ako 48 %. Uviedol to pre TASR riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár s odvolaním na situačnú správu Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva.

"Na jedného obyvateľa sme vyprodukovali 13,41 kilogramu (kg) hydinového mäsa, čo nás aj naďalej zaraďuje na posledné priečky v rámci EÚ. Ak vychádzame zo spotreby hydinového mäsa v SR za rok 2020 vo výške 28,1 kg na jedného obyvateľa ročne, sebestačnosť Slovenska v produkcii hydinového mäsa je na úrovni 47,7 %," spresnil.

Tento údaj podľa neho výrazne zaostáva za priemerom ostatných krajín EÚ. "V priebehu rokov 2017 a 2020 spotreba hydinového mäsa v SR vzrástla z 20,2 kg na obyvateľa na 28,1 kg. Za rovnaké obdobie však sebestačnosť v produkcii hydinového mäsa poklesla zo 63,6 % na 47,7 %," dodal Molnár.