Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

ÚJD: Tretí blok elektrárne v Mochovciach je pripravený na spustenie

Na snímke vnútro chladiacej veže 3. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach 2. júla 2019. Foto: TASR Henrich Mišovic

Za celú dobu výstavby vydal Úrad jadrového dozoru pre tretí blok elektrárne 4700 rozhodnutí.

Bratislava 13. mája (TASR) – Tretí blok jadrovej elektrárne Mochovce (EMO) je pripravený do prevádzky a Úrad jadrového dozoru (ÚJD) môže s pokojným svedomím povoliť jeho spúšťanie. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to povedal generálny riaditeľ sekcie hodnotenia bezpečnosti a kontrolných činností Úradu jadrového dozoru (ÚJD) Peter Uhrík.

Úrad vo štvrtok vydal rozhodnutie o povolení uvádzania 3. bloku EMO do prevádzky. Zároveň vydal súvisiace povolenia na nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi a vyhoretým jadrovým palivom a na predčasné užívanie stavby.

„Môžem s uspokojením konštatovať, že sme po rozsiahlej inšpekcii, ktorá bola uskutočnená na jadrovom zariadení Mochovce 3, mohli skonštatovať na záver tohto protokolu, že zariadenie je pripravené do prevádzky,“ povedal Uhrík. ÚJD na tejto stavbe vykonal počas jej realizácie takmer 260 inšpekcií a má trvale v tejto lokalite piatich inšpektorov. Za celú dobu výstavby vydal ÚJD pre tretí blok elektrárne 4700 rozhodnutí.

Elektráreň je podľa Uhríka pripravená zvládať okrem udalostí, ktoré súvisia s prevádzkou aj mimoriadne udalosti. „Sú v nej inštalované aj úpravy a zariadenia, ktoré bolo treba realizovať po záťažových testoch a v súvislosti s udalosťou na jadrovej elektrárni Fukušima,“ uviedol Uhrík. Riaditeľ odboru jadrovej bezpečnosti Imrich Smrtník dodal, že elektráreň nie je pripravená iba technicky, ale aj personálne.



Palivo sa bude do tretieho bloku v Mochovciach zavážať v jeseni



Jadrové palivo sa bude do tretieho bloku v Mochovciach (EMO3) zavážať na jeseň tohto roka. Uviedol to na brífingu generálny riaditeľ Slovenských elektrární (SE) Branislav Strýček za účasti ministra hospodárstva SR Richarda Sulíka (SaS) a štátneho tajomníka rezortu hospodárstva Karola Galeka, v súvislosti s tzv. prvostupňovým povolením vydaným Úradom jadrového dozoru (ÚJD) SR.

"Prebehne ešte niekoľko mesiacov, kým rozhodnutie ÚJD nadobudne právoplatnosť. Očakávam, že na jeseň tohto roka budeme zavážať palivo a následne nastane proces fyzikálneho a energetického spúšťania. Okrem ÚJD sa v povoľovacom procese zúčastnili na preverovaní elektrární aj medzinárodné agentúry, ktoré nenašli žiadnu prekážku, ktorá by bránila spusteniu tretieho bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach," spresnil Strýček.

Spustením EMO3 sa podľa neho Slovensko stane energeticky sebestačným. "Po spustení Mochoviec budeme krajinou s najväčším podielom jadrovej energie v energetickom mixe na svete. To znamená, že budeme mať jednu z najčistejších energií na svete," poznamenal šéf SE.
Na archívnej snímke Richard Sulík (SaS) 3. decembra 2020.
Foto: TASR - Henrich Mišovič

Podľa Sulíka "sú Mochovce na tom veľmi dobre". "Mochovce patria z hľadiska bezpečnosti k jedným z najmodernejších elektrární," povedal.

Elektráreň v Mochovciach je podľa jeho slov vo veľmi dobrom stave a preto ÚJD vydal tzv. prvostupňové povolenie. "Bude nasledovať lehota 14 dní, keď sa bude povolenie považovať za doručené. Potom bude ďalšia 15-dňová lehota, počas ktorej môžu byť vznesené námietky. Očakávame, že ich bude viacero, aj od rakúskych susedov. Po spomínanej lehote bude nasledovať dvoj-, trojmesačná fáza vyrovnávania sa s námietkami. V auguste, v septembri môže byť tzv. druhostupňové povolenie ÚJD, po ktorom bude môcť ísť atómová elektráreň do prevádzky," vysvetlil Sulík.

"Keď bude spustený ešte štvrtý blok v Mochovciach, čo sa dúfam podarí ešte počas tohto volebného obdobia, tak množstvo energie, ktoré sa vyrobí nad mieru našej spotreby, bude citeľné. Osobne mám nádej, taký sen, že by sa z atómovej energie v čase, keď nie je po elektrickej energii veľký dopyt, napríklad v noci, mohol pomocou nej vyrábať cez elektrolýzu vodík. To by bol začiatok novej (energetickej) éry na Slovensku," zdôraznil minister hospodárstva.

Podľa Galeka Slovensko čaká v Mochovciach ešte veľa práce, najmä s dostavbou štvrtého bloku EMO. "Bez štvrtého bloku je celá investícia (ekonomicky) nenávratná. Očakávame, že štvrtý blok EMO by mohol byť spustený do prevádzky v priebehu najbližších dvoch rokov," doplnil štátny tajomník.