Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

ÚJD: Zemetrasenie neohrozilo prevádzku jadrových elektrární v SR

Snímka chladiarenských veží 1. a 2. bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Jednou z kľúčových charakteristík zemetrasenia je horizontálne zrýchlenie, podľa ktorého sa určuje vplyv zemetrasenia na bezpečnosť jadrových elektrární.

Bratislava 30. decembra (TASR) - Zemetrasenie neďaleko chorvátskeho Záhrebu neohrozilo prevádzku jadrových elektrární na Slovensku. Uviedol to Karol Kotora z kancelárie Úradu jadrového dozoru (ÚJD) SR.

Pripomenul, že v utorok (29.12.) v čase okolo 12.19 h bolo v Chorvátsku zaznamenané zemetrasenie s magnitúdom 6,4 a s epicentrom vo vzdialenosti asi 46 km od Záhrebu. Zemetrasenie bolo už druhým počas dvoch dní, pričom zemetrasenie z 28. decembra dosiahlo magnitúdo 5,2.

Otrasy sa podľa neho zaregistrovali aj na území Slovenskej republiky, najviac však v západnej časti, pričom prístrojová odozva bola hlásená ako z Národnej siete seizmických staníc, tak aj z lokálnych sietí seizmických staníc jadrových elektrární Jaslovské Bohunice (EBO) a Mochovce (EMO).

Vysvetlil, že jednou z kľúčových charakteristík zemetrasenia je horizontálne zrýchlenie, podľa ktorého sa určuje vplyv zemetrasenia na bezpečnosť jadrových elektrární. Na základe seizmických záznamov z oboch lokalít jadrových elektrární hodnoty lokálneho zrýchlenia v dôsledku zemetrasenia v Chorvátsku nepresiahli úroveň 0,001g. Bloky slovenských jadrových elektrární sú podľa neho seizmicky zodolnené na podstatne vyššie hodnoty - EBO na úroveň maximálneho horizontálneho zrýchlenia 0,344g a EMO na hodnotu 0,15g.

Kotora ubezpečil, že zemetrasenie v Chorvátsku nijakým spôsobom neohrozilo jadrovú bezpečnosť a neovplyvnilo normálnu prevádzku jadrových elektrární na Slovensku.