Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Zelenskyj: Ukrajina by mohla do Európy poslať ďalšie zásoby plynu

Na archívnej snímke zo 4. júna 2021 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ceny plynu v Európe dosahujú rekordné maximá, keďže ekonomiky sa po zmiernení pandémie nového koronavírusu opäť otvorili a dodávky elektriny z obnoviteľných zdrojov sa spomaľujú.

Kyjev 24. októbra (TASR) - Ukrajina by mohla do Európy poslať ďalších 55 miliárd kubických metrov (m3) zemného plynu. Uviedol to prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý obvinil Moskvu, že riadi energetickú krízu v Európe.

Ceny plynu v Európe dosahujú rekordné maximá, keďže ekonomiky sa po zmiernení pandémie nového koronavírusu opäť otvorili a dodávky elektriny z obnoviteľných zdrojov sa spomaľujú. Európa sa tak zmieta v energetickej kríze.

Kritici v západných metropolách obviňujú z rastu cien Rusko. Tvrdia, že Moskva nezvyšuje dodávky plynu, aby prinútila Európu udeliť certifikát nedávno dokončenému plynovodu Nord Stream 2, ktorý vedie po dne Baltického mora z Ruska do Nemecka.

Kontroverzné potrubie obchádza Ukrajinu a jeho celková ročná kapacita je 55 miliárd m3.

Oleksij Danilov, šéf ukrajinskej rady pre národnú bezpečnosť a obranu po skončení zasadania v piatok novinárom povedal, že postsovietska republika by mohla ponúknuť Európe viac dodávok zemného plynu za špeciálnych podmienok.

Ukrajinský prezident Zelenskyj v piatok (22. 10.) obvinil Moskvu zo zorganizovania európskej energetickej krízy a vyzval Brusel, aby spolupracoval s Kyjevom proti ruskej "plynovej agresii". "Ukrajina má čo ponúknuť svojim európskym partnerom," uviedol pre agentúru AFP.
Foto: TASR/AP

"Existujúce kapacity na pumpovanie plynu cez Ukrajinu sú dostatočné nielen na normalizáciu súčasnej situácie, ale aj na zabezpečenie Európy proti cenovým šokom v najbližších rokoch," dodal prezident Ukrajiny.

Predsedníčka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková zase v piatok počas návštevy v Aténach vyhlásila, že Rusko si splní svoje súčasné záväzky ohľadne dodávok plynu do Európy a pokúsiť sa tiež poskytnúť dodatočné objemy, ak to bude potrebné. "Všetko, čo je Rusko povinné dodať Európe túto zimu a na budúci rok bude zrejme v plnej miere doručené. Ak budeme mať príležitosť a ďalšie objednávky, pokúsime sa zabezpečiť aj dodatočné dodávky plynu. Verím, že táto situácia s výbušnou vlnou zvýšenia ceny plynu nás veľa naučí."

Matvijenková dodala, že sa netreba báť energetickej závislosti na Rusku. "Ceny vzrástli najmä pre skvapalnený zemný plyn, ktorý mali do Európy dodať USA, ale boli presmerované do iných krajín z dôvodu tamojšej vyššej ceny. Rusko splní všetky svoje záväzky."

Zdôraznila, že o európskej energetickej politike rozhoduje samotná Únia, nie Rusko, a teda ju nemôže ovplyvniť. Upozornila, že Moskva môže akurát vyjadriť svoj názor, že je pravdepodobne príliš skoro vzdať sa jadrovej energie, ktorá je bezpečná, šetrná k životnému prostrediu a vyrába najlacnejšiu elektrinu.

Podľa nej by sa síce mala presadzovať tzv. zelená agenda, ale nemala by sa uponáhľať, malo by sa postupovať krok za krokom po tom, keď sa podarí vyriešiť a odstrániť jednotlivé problémy. Je nemožné opustiť uhlie, plyn a ropu, keďže nové technológie zelenej energie nemôžu zatiaľ poskytnúť ani teraz, ani v nasledujúcich dňoch, Európe všetku potrebnú energiu.
Na archívnj snímke ruský prezident Vladimir Putin v Rusku 6. októbra 2021.
Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí Valdai International Club tento týždeň vyhlásil, že nedostatok plynu v európskych krajinách môže v tomto roku dosiahnuť zhruba 70 miliárd m3, keďže iba Rusko zvyšuje dodávky, zatiaľ čo dodávky z USA a Blízkeho východu klesajú.