Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Železničiari budú kontrolovať pasy pred vstupom na Ukrajinu

Ilustračné foto Foto: TASR/Jaroslav Cucák

Opatrenie má pomáhať napríklad v boji proti obchodovaniu s ľuďmi.

Bratislava 27. novembra (TASR) – Železniční dopravcovia budú od februára budúceho roka pred vstupom na Ukrajinu kontrolovať cestujúcim vo vlakoch pasy.

Opatrenie má pomáhať napríklad v boji proti obchodovaniu s ľuďmi a do praxe ho navrhlo zaviesť ministerstvo dopravy pod vedením Jána Počiatka (Smer-SD). Je súčasťou novely zákona o dráhach, ktorú dnes poslanci Národnej rady (NR) SR schválili.

Na základe novely tak železniční dopravcovia dostanú novú povinnosť. "Takto Slovenská republika plní záväzok vyplývajúci z medzinárodného Dohovoru OSN proti národnému organizovanému zločinu a Dohovoru Rady Európy o boji proti obchodovaniu s ľuďmi," priblížil hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

V zákone sa tiež mala novelou zaviesť možnosť, na základe ktorej by mohol dopravca so súhlasom ministerstva dopravy neuplatňovať osobitné cestovné u vybraných vlakov. To by v praxi znamenalo, že za nočné či mimoriadne vlaky by mohli železničiari pýtať príplatky od cestujúcich, ktorí využívajú zľavy. Toto ustanovenie sa však zo zákona vyňalo.