Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ukrajina plánuje, že v septembri spustí rozsiahlu privatizáciu

Ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ počas prejavu na zasadnutí ukrajinského parlamentu v Kyjeve 4. marca 2020. Ukrajinský parlament schválil v stredu za nového premiéra Denysa Šmyhaľa, ktorého na post ministerského predsedu nominovala strana Sluha národa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. V rámci reorganizácie vládneho kabinetu príde o svoje posty aj niekoľko kľúčových ministrov. Foto: TASR/AP

Vláda tiež zároveň pripravuje dotačné programy na podporu tvorby pracovných miest.

Kyjev 4. augusta (TASR) - Ukrajina plánuje, že v septembri spustí rozsiahlu privatizáciu. Vláda tiež zároveň pripravuje dotačné programy na podporu tvorby pracovných miest.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ počas stredajšieho (3. 8.) konferenčného telefonátu s lídrami regiónov uviedol, že rozsiahla privatizácia by sa mala začať 1. septembra. TASR o tom informuje na základe správy portálu ukrajinskej vlády.

Podľa Šmyhaľa prezident Volodymyr Zelenskyj dal vláde za úlohu, aby pripravila privatizáciu, ktorá sa začne v septembri. Parlament preto prijal príslušnú legislatívu a vláda pripravila potrebné predpisy. "Musíme tento proces čo najviac urýchliť," uviedol Šmyhaľ.

Vláda podľa Šmyhaľa zároveň pripravuje dotačné schémy na tvorbu pracovných miest.

"Cieľom malej privatizácie, predovšetkým v regiónoch, kde ľudia v dedinách a obciach vedia o zariadeniach, ktoré tam roky stoja ladom a sú neefektívne využívané, je poskytnúť príležitosť odkúpiť tieto zariadenia za férovú cenu a začať ich využívať," uviedol ukrajinský premiér.

Privatizácia by mala tiež farmárom umožniť rozšírenie produkcie. Ministerstvo hospodárstva uviedlo, že začiatkom septembra budú vypísané aukcie na sklady obilia, rovnako ako aj na pekárne.