Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ukrajina v prípade ropy súhlasila s návrhom riešenia Slovnaftu a MOL-u

Pohľad na rafinériu Slovnaft v Bratislave Foto: TASR/Štefan Puškáš

Slovnaft už platbu uskutočnil na účet spoločnosti a očakáva, že na základe toho sa v najbližších dňoch dodávky ropy obnovia.

Bratislava 10. augusta (TASR) – Ukrajinská prepravná spoločnosť pozitívne zareagovala na návrh spoločností Slovnaft a MOL uhradiť tranzitné poplatky za prepravu ropy južnou vetvou ropovodu Družba. Slovnaft už platbu uskutočnil na účet spoločnosti a očakáva, že na základe toho sa v najbližších dňoch dodávky ropy obnovia. Informoval o tom v stredu hovorca Slovnaftu Anton Molnár, podľa ktorého s týmto riešením súhlasila aj ruská strana.

"Prerušenie dodávok nastalo po tom, ako sa vyskytli technické problémy na úrovni bánk v súvislosti s platbami za tranzitné poplatky z ruskej strany. Výrobný proces v bratislavskej rafinérii napriek tomu funguje bez prerušenia a zásobovanie trhu je plynulé," priblížil Molnár.

Bratislavská rafinéria podľa jeho slov v úzkej spolupráci s národným prepravcom, spoločnosťou Transpetrol, ako aj v súčinnosti s Ministerstvom hospodárstva (MH) SR počas tohto obdobia využíva na spracovanie všetky dostupné rezervy v systéme.

Spoločnosť Slovnaft i MOL podľa Molnára iniciovali diskusiu s ukrajinskou aj ruskou stranou o možnosti zaplatenia tranzitného poplatku zo strany MOL-u, respektíve Slovnaftu, ktorý by umožnil obnovenie dodávok ropy.