Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ukrajina žiada o pomoc pri vývoze miliónov ton obilia

Nemecký minister poľnohospodárstva Cem Özdemir (vľavo) víta svojho ukrajinského rezortného partnera Mykolu Solskyja počas ich bilaterálneho stretnutia v rámci summitu ministrov poľnohospodárstva skupiny G7 v paláci Hohenheim v nemeckom Stuttgarte 13. mája 2022. Foto: TASR/AP

Minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj na stretnutí sedmičky najvyspelejších ekonomík sveta uviedol, že Ukrajina má k dispozícii približne 20 miliónov ton obilia z predchádzajúcej úrody.

Štuttgart 13. mája (TASR) - Ukrajinský minister poľnohospodárstva požiadal skupinu G7 o pomoc pri vývoze miliónov ton obilia, keďže Rusko zablokovalo ukrajinské čiernomorské prístavy.

Minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj na stretnutí sedmičky najvyspelejších ekonomík sveta uviedol, že Ukrajina má k dispozícii približne 20 miliónov ton obilia z predchádzajúcej úrody a apeloval na medzinárodných partnerov, aby ho pomohli vyviezť.

"Tohtoročná úroda bude oveľa menšia ako predchádzajúci rok, ale stále hovoríme o veľmi veľkých objemoch," povedal Solskyj novinárom pred rozhovormi s kolegami zo skupiny G7. Uviedol pritom, že odhaduje jej objem na 30 miliónov a 40 miliónov ton obilia, ktoré bude potrebné vyviezť, pričom väčšina ukrajinských prístavov je mimo prevádzky.

Produkcia pšenice na Ukrajine, ktorá je jedným z jej najväčších svetových pestovateľov, tento rok klesne o jednu tretinu v porovnaní s minulou sezónou, predpovedalo vo štvrtok (12.5.) americké ministerstvo poľnohospodárstva. Menšia globálna úroda, aj pre nedostatok hnojív v dôsledku vojny na Ukrajine, spolu s pomalým začiatkom výsadby v USA vyvolávajú obavy z väčšieho rastu cien potravín v čase, keď je v mnohých krajinách na vzostupe hlad.

Nemecký minister poľnohospodárstva Cem Özdemir v piatok kritizoval Rusko za krádež obilia na východnej Ukrajine na stretnutí s kolegami zo skupiny G7, Ukrajiny, Európskej únie (EÚ), OECD a Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), na ktorom sa má diskutovať o vplyve vojny na globálne zásobovanie potravinami.

"Toto je obzvlášť odporná forma vojny, ktorú vedie Rusko," povedal Özdemir na začiatku stretnutia a označil pritom krádež obilia za "ekonomickú vojnu".

Ukrajina bola pred inváziou vnímaná ako "svetový kôš chleba". Cez svoje prístavy vyvážala 4,5 milióna ton poľnohospodárskej produkcie mesačne, z toho 12 % globálneho exportu pšenice, 15 % kukurice a polovicu slnečnicového oleja.

Ale vzhľadom na to, že ruské vojnové lode zablokovali jej prístavy, môže export obilnín pokračovať len po pozemných trasách, ktoré sú oveľa menej efektívne.

"Ukrajina je vo veľmi ťažkej situácii, pokiaľ ide o vývoz obilia," povedal Solskyj. Upozornil tiež, že ruská okupácia v úrodných východných oblastiach Ukrajiny bude mať vplyv aj na tohtoročnú úrodu.

"Už sa začali diskusie o tom, ako prepraviť viac obilia z Ukrajiny po zemi, vlakom a po Dunaji, aby sa zachránila úroda, ktorá tam uviazla," povedal Özdemir.

Otázka potravinovej bezpečnosti bola už na programe stretnutia ministrov zahraničných vecí G7, ktoré sa začalo vo štvrtok (12.5.) v severonemeckom letovisku Wangels.

"My ako najsilnejšie industrializované demokracie máme osobitnú zodpovednosť pomôcť chudobnejším národom prekonať potravinové a energetické tlaky spôsobené vojnou," uviedla nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková.

Ďalšími členmi G7 sú Kanada, Francúzsko, Taliansko, Japonsko, Británia a USA.

TASR o tom informuje na základe správ AFP a Bloomberg.