Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ukrajinci sa budú môcť v SR zamestnať po udelení dočasného útočiska

Ľudia, ktorí opúšťajú Kyjev, kráčajú v metre v ukrajinskej metropole vo štvrtok 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

Rezort práce odhaduje, že počet žiadateľov o zamestnanie z Ukrajiny narastie a nevidí za tým len vojnový stav v krajine.

Bratislava 25. februára (TASR) - Utečenci zo susednej Ukrajiny sa budú môcť na území Slovenska zamestnať hneď po udelení statusu dočasného útočiska. Informuje o tom Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR na sociálnej sieti.

"Ministerstvo práce počíta so zvýšeným počtom žiadateľov o poskytnutie dočasného útočiska či udelenie azylu na území SR zo strany občanov Ukrajiny," píše rezort v statuse. Tento titul im umožní zjednodušenie zamestnávania bez potvrdenia o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta. Toto potvrdenie za iných okolností zákon o zamestnanosti pre osoby z tretích krajín vyžaduje.

Rezort odhaduje, že počet žiadateľov o zamestnanie z Ukrajiny narastie a nevidí za tým len vojnový stav v krajine. "Bude to spôsobené aj tým, že od 1. apríla dôjde k uvoľneniu pravidiel pre vstup na slovenský trh práce pre občanov tretích krajín. Ide o zjednodušené získanie národných víz pre vybrané kvalifikácie," dodal rezort.

Podmienky zamestnávania štátnych príslušníkov tretích krajín upravuje na Slovensku zákon o službách zamestnanosti. Vláda už v roku 2021 prijala nariadenia, ktorými umožňuje zjednodušené získanie národných víz pre vybrané kvalifikácie. "Opatrenia môžu zmierniť narastajúci demografický tlak a prilákať ľudský kapitál nevyhnutný pre ekonomický rast Slovenska," uzavrelo ministerstvo.