Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Ukrajinská centrálna banka prvýkrát od začiatku vojny znížila sadzbu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Centrálna banka svoje rozhodnutie odôvodnila výrazným znížením inflácie a priaznivou situáciou na devízovom trhu.

Kyjev 27. júla (TASR) - Ukrajinská centrálna banka vo štvrtok znížila svoju hlavnú úrokovú sadzbu, prvýkrát od začiatku ruskej invázie pred viac ako 17 mesiacmi. Kľúčová úroková sadzba sa s účinnosťou od piatka (28. 7.) znižuje z 25 % na 22 %, oznámila banka. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Centrálna banka svoje rozhodnutie odôvodnila výrazným znížením inflácie a priaznivou situáciou na devízovom trhu. Od začiatku roka miera inflácie klesla z 26 % na 12,8 % v júni. Prognóza inflácie na celý rok 2023 bola upravená smerom nadol zo 14,8 % na 10,6 %. Výhľad tohtoročného rastu ekonomiky sa zvýšil z 2 % na 2,9 %. V uplynulom roku sa hrubý domáci produkt (HDP) Ukrajiny v dôsledku vojny prepadol o viac ako 29 %.

Podľa centrálnej banky Ukrajina od začiatku roka získala zo zahraničia pôžičky a finančnú pomoc v objeme približne 27 miliárd USD (24,1 miliardy eur). Vďaka tomu devízové rezervy krajiny na konci júna dosiahli historické maximum, v ekvivalente viac ako 39 miliárd USD. Počas tohto roka očakáva centrálna banka ešte ďalších 42 miliárd USD v cudzej mene.

Hlavným rizikom pre ekonomiku zostáva vojna. Prípadné ruské útoky na energetickú infraštruktúru alebo exportné trasy by mohli zabrzdiť hospodársky rozvoj. Rizikom je aj zníženie alebo nepravidelnejšie zasielanie finančnej pomoci zo zahraničia.

(1 EUR = 1,1059 USD)