Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ukrajinská centrálna banka zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu na 8,5 %

Na archívnej snímke ukrajinská mena. Foto: dailymail.co.uk

Je to už štvrté zvýšenie kľúčovej úrokovej sadzby v tomto roku, pričom rozsah zvýšenia bol v súlade s odhadmi trhov.

Kyjev 9. septembra (TASR) - Ukrajinská centrálna banka zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu o pol percentuálneho bodu. Zároveň nevylúčila, že v tomto trende bude pokračovať, keďže inflácia sa dlhodobo udržuje na vysokej úrovni.

Národná banka Ukrajiny (NBU) vo štvrtok oznámila, že hlavnú úrokovú sadzbu zvýšila z pôvodných 8 % na 8,5 %. Je to už štvrté zvýšenie kľúčovej úrokovej sadzby v tomto roku, pričom rozsah zvýšenia bol v súlade s odhadmi trhov.

Analytici v prieskume agentúry Reuters tento týždeň uviedli, že vzhľadom na výrazný rast spotrebiteľských cien očakávajú ďalšie zvýšenie sadzby. Navyše, z celkovo 15 oslovených analytikov 13 uviedlo, že počítajú s posunutím sadzby na 8,5 %. O 50 bázických bodov zvýšila centrálna banka hlavnú úrokovú sadzbu aj na predchádzajúcom zasadnutí koncom júla.

Inflácia na Ukrajine zrýchlila v júli na 10,2 % a prvýkrát od roku 2018 prekročila dvojcifernú hranicu. Navyše, centrálna banka upozornila, že podľa všetkého v zrýchľovaní pokračovala inflácia aj v auguste.