Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Ukrajinská ekonomika sa v roku 2022 prepadla o 30,4 %

Miestni obyvatelia nosia svoje veci, keď opúšťajú svoj domov zničený pri sobotňajšom ruskom raketovom útoku v Záporižži na Ukrajine v nedeľu 1. januára 2023. Foto: TASR/AP

Na ilustráciu, v roku 2021 HDP Ukrajiny vzrástol o 3,4 %.

Kyjev 5. januára (TASR) - Ukrajinská ekonomika minulý rok prudko klesla v dôsledku vojny s Ruskom. Jej hrubý domáci produkt (HDP) sa v roku 2022 znížil až o 30,4 %, čo bol najväčší ročný pokles za vyše 30 rokov. Uviedla to vo štvrtok ministerka hospodárstva Julia Svyrydenková. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Na ilustráciu, v roku 2021 HDP Ukrajiny vzrástol o 3,4 %.

Svyrydenková, ktorá je zároveň prvou podpredsedníčkou vlády, skonštatovala, že ukrajinská ekonomika utrpela najväčšie straty od získania nezávislosti od Sovietskeho zväzu v roku 1991, hoci jej pokles bol menší, ako sa pôvodne očakávalo.

"Úspechy ukrajinských obranných síl v prvej línii, koordinovaná práca vlády a podnikov, nezlomný duch obyvateľstva a rýchlosť obnovy poškodených jednotiek kritickej infraštruktúry, ako aj systémová finančná podpora od medzinárodných darcov nám umožnili udržať ekonomický front a pokračovať v našom pohybe smerom k víťazstvu," povedala Svyrydenková.

Ministerstvo hospodárstva dodalo, že ruské raketové útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru naďalej vyvíjajú tlak na podnikateľskú aktivitu a sentiment.