Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ukrajinský firma vyzvala zákazníkov, aby nekupovali „ukradnutú“ oceľ

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jozef Ďurník

Metinvest vo vyhlásení zdôraznil, že existuje vysoká pravdepodobnosť krádeže a pašovania ukrajinských výrobkov z ocele. Dôkazy však nepredložil.

Kyjev 22. júna (TASR) - Najväčší ukrajinský výrobca ocele Metinvest vyzval zákazníkov, aby nekupovali žiadne produkty vyrobené v jeho závodoch v Mariupole, pretože sa obáva, že ich mohli ukradnúť ruské sily, ktoré okupujú mesto. TASR správu prevzala z Reuters.

Metinvest vo vyhlásení uviedol, že viac ako 234.000 ton oceľových produktov vyrobených jeho továrňami Iľjič Steel a Azovstal bolo v sklade v Mariupole, keď sa 24. februára začala ruská invázia na Ukrajinu.

Obe továrne nespolupracujú s ruskými predstaviteľmi, odkedy ruské a separatistické sily v máji ovládli Mariupol.

Ruské sily zablokovali ukrajinské prístavy, čím zabránili spoločnostiam Azovstal a Iľjič Steel vyvážať svoje produkty klientom v Európe a na Blízkom východe. Vodca proruských separatistov však minulý týždeň povedal, že lode naložené obilím a kovmi Mariupol čoskoro opustia.

Metinvest vo vyhlásení zdôraznil, že existuje vysoká pravdepodobnosť krádeže a pašovania ukrajinských výrobkov z ocele. Dôkazy však nepredložil. "Podniky Metinvest Group preto žiadajú všetkých potenciálnych kupcov, aby odmietli akékoľvek ponuky súvisiace s ukradnutými produktmi, pretože akýkoľvek ich nákup by sa nepovažoval za uskutočnený v dobrej viere."

Na otázku, prečo sa Metinvest domnieva, že niektoré z produktov, ktoré idú do predaja, sú pravdepodobne ukradnuté, hovorca spoločnosti neposkytol žiadne ďalšie podrobnosti, ale povedal: "Pretože okupanti tu už rabujú. Niektoré objemy už ukradli a chválili sa tým v ich médiách."

Rusko už predtým odmietlo obvinenia Ukrajiny z krádeží na územiach, ktoré na Ukrajine obsadilo.