Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ukrajinský parlament podporil posilnenie nezávislosti centrálnej banky

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tlieska počas ustanovujúceho zasadnutia ukrajinského parlamentu v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Úverový program, na ktorom sa Kyjev dohodol s fondom v júni minulého roka, pozastavil MMF v reakcii na nečakaný odchod uznávaného guvernéra ukrajinskej centrálnej banky Jakiva Smolija.

Kyjev 30. júna (TASR) - Ukrajinský parlament schválil návrh zákona, ktorý posilňuje nezávislosť centrálnej banky a zároveň zvyšuje jej regulačné právomoci. Ukrajine sa tak otvára priestor na zabezpečenie si ďalších financií od Medzinárodného menového fondu (MMF) v rámci úverového programu v celkovej hodnote 5 miliárd USD (4,21 miliardy eur). Zákon musí ešte podpísať prezident.

Úverový program, na ktorom sa Kyjev dohodol s fondom v júni minulého roka, pozastavil MMF v reakcii na nečakaný odchod uznávaného guvernéra ukrajinskej centrálnej banky Jakiva Smolija. Ten oznámil rezignáciu na svoj post začiatkom júla 2020, pričom ako dôvod uviedol "systematický politický nátlak" na banku a pokusy o obmedzenie jej nezávislosti.

Iba necelý mesiac predtým MMF schválil dohodu o poskytnutí úveru Ukrajine v hodnote 5 miliárd USD na podporu ekonomiky poškodenej pandémiou nového koronavírusu. Okrem obáv z ohrozenia nezávislosti centrálnej banky mal MMF problém aj s nedostatočným riešením korupcie.

Popri posilnení nezávislosti získa centrálna banka aj viac regulačných právomocí. Banka bude môcť dôslednejšie kontrolovať aktivity manažmentu a vlastníkov kľúčových komerčných bánk. Centrálna banka bude môcť napríklad požadovať výmenu členov dozorných rád komerčných bánk a manažérov, ak sa ukáže, že nie sú schopní zabezpečiť finančnú stabilitu inštitúcie.