Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Umelci budú platiť dvojpercentný odvod pre umelecké fondy aj naďalej

Poslanci vyčíslili, že hudobný fond by predloženou novelou prišiel v roku 2011 o takmer 94.447 eur, literárny o 616.322 eur a fond výtvarných umení o menej ako 42.859 eur.

Bratislava 8. februára (TASR) – Umelci budú mať aj naďalej povinnosť odvádzať dvojpercentné príspevky zo svojich autorských príjmov na činnosť umeleckých fondov. Poslanci NR SR dnes totiž odmietli návrh novely zákona o umeleckých fondoch od Miroslava Beblavého a Magdalény Vášáryovej (obaja SDKÚ-DS), ktorí chceli umelcov od tejto povinnosti zbaviť.

Hudobníkom, výtvarníkom či spisovateľom mala novela zákona o umeleckých fondoch pomôcť v čase, keď ich podľa opozičných poslancov vo veľkom zasiahnu konsolidačné opatrenia vlády. "Umelci sa majú skladať na to, aby sami mohli tvoriť, čo nemá žiadny základ v logike," kritizoval súčasné znenie zákona pred časom Beblavý. Umelci sú tak podľa neho zdaňovaní dvakrát. "Najprv rovnako ako my všetci, no následne musia tvoriví ľudia a ich dedičia navyše povinne odviesť spomínané percentá," dodal. Dvojpercentné príspevky sú podľa Vášáryovej reliktom z komunistických čias.

Novela podľa Beblavého a Vášáryovej nemala byť zameraná proti samotným fondom a nemienila ich zrušiť. Prostriedky by mohli získavať vyberaním dobrovoľných príspevkov od verejnosti vo forme dvoch percent dane, alebo možnosťou požiadať o dotáciu od ministerstva kultúry. Fondom by okrem toho naďalej zostali príspevky za použitie voľných diel a príspevky používateľov diel.

Poslanci vyčíslili, že hudobný fond by predloženou novelou prišiel v roku 2011 o takmer 94.447 eur, literárny o 616.322 eur a fond výtvarných umení o menej ako 42.859 eur. Celkovo by to podľa nich umelcom prinieslo úsporu viac ako 750.000 eur.

Proti zrušeniu odvodov vystúpil predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD). "Umelecké fondy od roku 1954, kedy vznikli, plnili dôležitú úlohu pri podnecovaní mnohých tvorivých činov," zdôraznil poslanec a vymenoval množstvo konkrétnych prípadov, keď rôzne umelecké fondy podporili viac či menej známych umelcov. Jarjabek je presvedčený, že umelecké fondy fungujú a pomáhajú umelcom tvoriť, ich ohrozenie zrušením odvodov teda označil za krátkozraké.