Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

ÚMS Podporuje ZMOS v iniciatíve odstrániť tzv. potravinové púšte

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

ZMOS na nevyhovujúce zásobovanie potravinami v malých obciach upozornil ešte na konci marca.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Únia miest Slovenska (ÚMS) podporuje snahu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) o riešenie „potravinových púští“ v regiónoch Slovenska. "Zodpovednosť za túto situáciu nesie v plnom rozsahu centrálna vláda, ktorá už desaťročia nedokáže riešiť prehlbujúce sa regionálne rozdiely a odmieta posilniť miestnu samosprávu," vyjadruje názor únie hovorkyňa Daniela Piršelová.

Únia v tejto súvislosti nalieha na systémovú zmenu rozdelenia právomocí a nástrojov, upozorňuje pritom, že jednorazové riešenia nie sú dostatočné ani trvalo udržateľné. Riešenie podľa samosprávnej organizácie nemôžu trvalo predstavovať ani podporné riešenia, meniace sa podľa zloženie vlády.

ÚMS považuje za problém aj roztrieštenosť zodpovednosti za rozvoj regiónov na centrálnej úrovni. "Je nepochopiteľné, prečo máme osobitne zodpovedné jedno ministerstvo za regionálny rozvoj, druhé za mestský rozvoj a za vidiecky rozvoj tretie ministerstvo. Týmto nielenže komplikujeme ucelené stratégie a dobré zákony, ale trieštime aj efektívne využitie zdrojov," upozornila hovorkyňa ÚMS. Únia takisto kladie otázku, prečo sa agrorezortu nedarí nastaviť program rozvoja vidieka tak, aby podporil dostupnosť základných služieb pre obyvateľov menších obcí, obzvlášť, ak sa môže inšpirovať príkladmi dobrej praxe v susedných krajinách.

Aktívnejšie by podľa únie mali byť v tejto otázke aj samosprávne kraje, zodpovedné za rovnovážny rozvoj územia, ktoré spravujú. "A to sa týka nielen vytvárania podmienok pre dostupnosť služieb, ale aj efektívnejšej spolupráce na miestnej úrovni," dodala Piršelová.

ZMOS na nevyhovujúce zásobovanie potravinami v malých obciach upozornil ešte na konci marca. Identifikoval 102 "potravinových púští", najmä na východnom Slovensku, v ktorých dostupnosť potravín nie je postačujúca či vyhovujúca. Chýbajúce predajne v malých obciach podľa združenia zakladajú nežiaduce zväčšovanie rozdielov medzi regiónmi Slovenska.