Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

ÚMS: Samosprávy majú právo na férové rozdelenie európskych peňazí

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Únia miest Slovenska (ÚMS) zdôraznila, že prístup niektorých rezortov považuje za neprijateľný.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Štát nemá "svoje" územie. Každé územie má svoje samosprávne orgány, ktoré najlepšie poznajú problémy a potreby svojho územia a každý štátny projekt sa realizuje na konkrétnom území. Samosprávy majú legitímne právo na férové a zodpovedné rozdelenie európskych peňazí, uviedla na utorkovom stretnutí iniciovanom šéfkou rezortu informatizácie, regionálneho rozvoja a investícií (MIRRI) Veronikou Remišovou Únia miest Slovenska (ÚMS).

"Sme radi, že MIRRI SR zintenzívnilo komunikáciu so samosprávou. V krátkom čase je potrebné doriešiť veľa otvorených otázok. To najdôležitejšie teraz je nastaviť podmienky tak, aby bolo možné reálne riešiť problémy územia a po rokoch začať efektívnejšie znižovať regionálne rozdiely," povedala výkonná viceprezidentka ÚMS Jana Červenáková.

ÚMS zdôraznila, že prístup niektorých rezortov považuje za neprijateľný. Tie podľa únie naďalej pristupujú k príprave nového programového obdobia centralisticky, s regiónmi nekomunikujú a neakceptujú zmeny navrhovaného, nového implementačného mechanizmu, ktorý sa v samospráve má uplatňovať a umožní čerpať prostriedky ne-dopytovým spôsobom.

ÚMS požaduje v riešení podpory územia v novom programovom období viaceré zmeny. Okrem iného chce zo súčasných 900 miliónov eur výrazne zvýšiť celkovú alokáciu pre Integrované územné stratégie (IÚS) na roky 2021 – 2027. Únia chce tiež identifikovať aktivity z prvých štyroch cieľov Politiky súdržnosti, ktoré sú síce z vecného hľadiska v kompetencii rezortov, ale realizátorom aktivít je prioritne samospráva. "Nevidíme dôvod, aby tieto aktivity zostávali na úrovni rezortov a boli čerpané prostredníctvom dopytových výziev, ak ich oprávneným príjemcom je samospráva," uviedla ÚMS.

Únia tiež žiada zadefinovať vzájomné prepojenie zdrojov Plánu obnovy a odolnosti a nového Operačného programu Slovensko pre roky 2021 – 2027. Zosúladenie aktivít vrátane harmonogramu čerpania zdrojov je podľa ÚMS nevyhnuté preto, aby aktivity v oboch dokumentoch neboli duplicitné, ale vzájomne sa dopĺňali.