Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Únia autodopravcov o novom mýtnom systéme: Nepozvali nás na rokovanie

Na archívnej snímke predseda Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) Stanislav Skala. Foto: TASR Jakub Kotian

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) na rokovanie prizvaná nebola, čím podľa jeho predsedu Stanislava Skalu porušil rezort dopravy aj združenie ČESMAD dohodu o spolupráci.

Bratislava 25. novembra (TASR) – Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina) v stredu na spoločnej tlačovej konferencii s prezidentom Združenia autobusovej dopravy (ZAD) Petrom Sádovským a zastupujúcim prezidentom združenia ČESMAD Pavlom Piešťanským oznámil pokroky pri obstarávaní nového mýtneho systému. Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) na rokovanie prizvaná nebola, čím podľa jeho predsedu Stanislava Skalu porušil rezort dopravy aj združenie ČESMAD dohodu o spolupráci. Doležal tvrdí, že jeho dvere sú otvorené pre všetkých, ktorí chcú diskutovať konštruktívne. Rokovania so Skalom však podľa neho ideálne nie sú.

"Existujú neformálne dohody s ČESMAD-om Slovakia o príprave spoločných pozícii k základným problémom autodopravcov, rovnako je podpísané memorandum medzi Ministerstvom dopravy a výstavby (MDV) SR a UNAS o spolupráci pri príprave koncepčných vecí na úseku autodopravy. Neprizvaním UNAS na dnešné rokovanie boli dohody porušené ako zo strany MDV, tak aj zo strany ČESMAD-u," vysvetlil Skala. Ako však dodal, nepopiera, že je právom oboch účastníkov, aby rokovali v akomkoľvek formáte na ľubovoľnú tému.

Podľa únie sa tým však vytvára prax bežná za bývalej vlády, keď garnitúra rozdeľovala zástupcov profesijných organizácií na tých, ktorí s ňou súhlasili, a na tých problémových, ktorí neodsúhlasili automaticky všetky vládne návrhy.

"Chcem preto zdôrazniť a ubezpečiť autodopravcov, že UNAS bude aj naďalej presadzovať princíp transparentnosti pri rokovaniach s predstaviteľmi vlády, bude sa aj naďalej snažiť o zjednocovanie pozícií autodopravcov a tieto postoje potom obhajovať voči štátnej správe a ostatným partnerom," uzavrel Skala.

Ako však priamo na tlačovej konferencii povedal minister Doležal, odmieta vyhrážajúci sa prístup UNAS a nemyslí si, že by mali byť ľudia rukojemníkmi prípadných štrajkov. "S pánom Skalom sme rokovali niekoľkokrát, tie rokovania neboli vždy ideálne. Forma mi neprekáža, skôr mi prekáža ten nátlakovo-vyhrážací podtón, ktorý ja odmietam," uviedol minister s tým, že dvere ma otvorené pre všetkých, ktorí chcú rokovať konštruktívne. Ako však dodal, naposledy Skala z rokovania odišiel bez toho, aby si vypočul druhú stranu, čo Doležal považuje za deštruktívny prístup.