Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Únia zamestnávateľov: Tripartita si svoju funkciu naďalej neplní

Na snímke prezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Miroslav Kiraľvarga. Foto: TASR - Dano Veselský

Zamestnávatelia vyjadrili nespokojnosť so schválením zmien v Zákonníku práce poslancami Národnej rady (NR).

Bratislava 12. januára (TASR) - Tripartita si po decembrovom odchode zástupcov podnikateľov a samospráv z jej rokovania naďalej neplní svoju funkciu v tvorbe propodnikateľských zákonov v riadnom legislatívnom procese. TASR o tom informovala Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ).

Zamestnávateľský sektor požadoval spoločné stretnutie s predsedom vlády a s predstaviteľmi jednotlivých koaličných strán, ktorého témou mala byť práve vecná diskusia o úrovni sociálneho dialógu na Slovensku a možnostiach jeho zlepšenia. "Žiaľ, k samotnému stretnutiu a ani k zásadnému posunu však doposiaľ nedošlo," uviedol prezident RÚZ Miroslav Kiraľvarga. "Pevne veríme, že nám vláda predstaví vhodný termín spoločného stretnutia čo najskôr, a tiež, že sa nám spoločne podarí nájsť riešenia, ktoré zabezpečia skutočne funkčný sociálny dialóg a prijímanie legislatívy na základe odbornej diskusie a relevantných dát," dodal.

Zástupcovia zamestnávateľov na protest proti schváleniu novely Zákonníka práce a zvýšení príplatkov 12. decembra odmietli pokračovať v rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR. Rokovanie tripartity bolo preto ukončené. Zamestnávatelia vyjadrili nespokojnosť so schválením zmien v Zákonníku práce poslancami Národnej rady (NR) SR, týkajúcich sa zvýšenia mzdových ohodnotení, to znamená príplatkov ku mzde napríklad za nočné, prácu v sobotu alebo v nedeľu.