Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Unicorn dodá riešenie pre nabíjanie elektromobilov spoločnosti DPD SK

Foto: DPD

Kuriérska spoločnosť DPD počíta s elektrifikáciou svojej flotily aj v ďalších mestách na Slovensku, v ktorých má svoje pobočky.

Bratislava 13.septembra (Teraz.sk) – Softvérová spoločnosť Unicorn zvíťazila vo výberovom konaní na dodávku komplexného riešenia pre elektromobilitu v spoločnosti DPD SK s.r.o. Súčasťou dodávky je niekoľko desiatok nabíjacích staníc pre úplne nové depo DPD v Bratislave a riadiaci systém ChargeUp pre ich vzdialenú správu. Projekt sa začal v júli 2021 a potrvá štyri roky.

Spoločnosť DPD SK spolu s nabíjacími stanicami získa aj systém ChargeUp a súvisiace služby. Systém ChargeUp CPO zaistí evidenciu a vzdialenú správu nabíjacích staníc. Ich výkon bude riadiť tzv. dynamický loadbalancing, vďaka ktorému bude môcť spoločnosť pracovať s prioritizáciou nabíjania pre konkrétne vozidlá a zároveň predchádzať prekročeniu limitov rezervovanej kapacity odberného miesta. Kuriéri spoločnosti DPD budú nabíjať svoje vozidlá prostredníctvom aplikácie ChargeUp ESP alebo RFID kariet.

"Veľmi si vážime, že spoločnosť DPD SK vložila svoju dôveru s tak dôležitou zákazkou práve do našich rúk. ChargeUp je komplexné riešenie, ktoré kombinuje veľmi kvalitné nabíjacie stanice vyrobené v Európe, špičkový softvér vyvíjaný v Českej republike a spoľahlivé služby, to všetko od jedného dodávateľa. Som presvedčený, že riešenie ChargeUp významne podporí plnenie cieľov vyplývajúcich zo stratégie postupnej elektrifikácie vybraných lokalít spoločnosti DPD SK", hovorí obchodný riaditeľ produkčného streamu v Unicorn Systems, Ondřej Synek.

Projekt sa začal v júli 2021. V rámci prvej etapy dodal Unicorn spoločnosti DPD prvých 19 nabíjacích staníc, z ktorých je 17 určených pre nabíjanie kuriérskych vozidiel DPD a 2 pre širokú verejnosť. Spolupráca oboch spoločností bude pokračovať až do roku 2025, kedy bude mať spoločnosť DPD v Bratislave zhruba 70 nabíjacích staníc.

Foto: Kuriérska spoločnosť DPD


Kuriérska spoločnosť DPD počíta s elektrifikáciou svojej flotily aj v ďalších mestách na Slovensku, v ktorých má svoje pobočky. Konkrétne ide o mestá Košice, Prievidza a Žilina. Firma zároveň plánuje všetky svoje ostatné depá elektrifikovať do roku 2025 minimálne na 30 %, čo je v súlade so stratégiou celej siete DPD group.

„Naša spoločnosť prepravuje balíky uhlíkovo neutrálne už od roku 2012. Chceme však prispieť ešte významnejšie k redukcii uhlíkovej stopy, ktorá je cestnou prepravou generovaná. Chceme byť aj takto pripravení pre napĺňanie ambicióznych cieľov EÚ, keďže zdieľame spoločne jednu adresu #Planétu Zem. Som rád, že sme našli profesionálne riešenie pre inteligentné nabíjanie našich doručovacích vozidiel, ktoré budú vždy ráno pripravené na doručovanie pri najmenšom zaťažení distribučnej siete,“ hovorí Peter Pavuk, generálny riaditeľ DPD SK.