Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Unilever zaznamenal minulý rok nárast čistého zisku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pri pohľade do budúcnosti spoločnosť očakáva v roku 2022 rast základných tržieb o 4,5 % až 6,5 %.

Londýn 10. februára (TASR) - Britský výrobca spotrebného tovaru Unilever zaznamenal minulý rok nárast čistého zisku. Upozornil však, že prudko stúpajúce vstupné ceny tento rok pravdepodobne opäť zvýšia jeho náklady. Informuje o tom TASR na základe správy AFP.

Unilever vo štvrtok oznámil, že jeho zisk po zdanení v minulom roku vzrástol o 8,4 % na 6,05 miliardy eur z 5,58 miliardy eur v roku 2020.

A zisk pred zdanením sa zvýšil o 7 % na 8,56 miliardy eur z minuloročných 8 miliárd eur.

Tržby stúpli o 3,4 % na 52,44 miliardy eur z 50,72 miliardy eur v predchádzajúcom roku. Pri konštantných menových kurzoch sa zvýšili o 6,2 %.

Vo 4. štvrťroku stúpli tržby Unileveru o 4,9 % na 13,1 miliardy eur.

Skupina, ktorá čelila kritike za neúspešnú ponuku na kúpu spotrebiteľskej divízie výrobcu liekov GlaxoSmithKline, vylúčila akékoľvek veľké akvizície a zaviazala sa vrátiť investorom 3 miliardy eur prostredníctvom spätného odkúpenia akcií.

"Hlavnou výzvou roku 2021 bol dramatický nárast vstupných nákladov," povedal generálny riaditeľ Alan Jope. "Reagovali sme cenovými opatreniami," dodal s tým, že ceny produktov sa v priebehu roka zvýšili o 2,9 %, pričom vo 4. štvrťroku sa ich rast zrýchlil na 4,9 %.

Vysoká miera inflácie na celom svete poškodzuje spotrebiteľov, rovnako ako ekonomiky, ktoré čelia tiež pandémii ochorenia COVID-19.

V dôsledku toho spoločnosť Unilever varovala, že v prvej polovici tohto roka očakáva "veľmi vysokú infláciu vstupných nákladov, ktorá sa v druhom polroku môže zmierniť", aj keď stále panuje neistota ohľadom vývoja nákladov na komodity, dopravu a balenie.

Pri pohľade do budúcnosti spoločnosť očakáva v roku 2022 rast základných tržieb o 4,5 % až 6,5 %.

V januári 2022 oznámil Unilever veľké zmeny v organizácii spoločností, od ktorých sa očakáva, že v priebehu dvoch rokov prinesú úsporu nákladov približne 600 miliónov eur. Nová organizácia začne naplno fungovať od polovice roka.

Predstavenstvo navrhlo predbežnú dividendu za 4. štvrťrok 2021 vo výške 0,4268 eura na kmeňovú akciu Unilever PLC.

Predstavenstvo ďalej schválilo program spätného odkúpenia akcií do výšky 3 miliárd eur, ktorý sa má uskutočniť v priebehu nasledujúcich dvoch rokov, pričom sa očakáva, že sa začne v prvom štvrťroku.