Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Unilever zlúči holandskú a britskú divíziu pod centrálu v Londýne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Unilever bol založený v roku 1930 po tom, ako sa holandský výrobca margarínov Margarien Unie spojil s britským výrobcom mydla Lever Brothers, odvtedy si však udržoval štruktúru s dvoma jednotkami.

Haag 11. júna (TASR) - Nadnárodný výrobca spotrebiteľského tovaru, koncern Unilever vo štvrtok oznámil, že spojí svoju holandskú a britskú divíziu do jedinej spoločnosti s centrálou v Londýne po dvoch rokoch neúspešnej snahy presunúť sídlo firmy do Holandska.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton, cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite uviedol, že ukončenie 90-ročnej štruktúry s dvoma divíziami zvýši jeho schopnosť reagovať na výzvy vrátane pandémie nového koronavírusu.

Dodal, že prítomnosť a pôsobenie v Holandsku a v Británii „zostanú nezmenené", rovnako ako kótovanie na burzách v Londýne a Amsterdame.

Unilever vo vyhlásení skonštatoval, že po preskúmaní, ktoré trvalo 18 mesiacov, dospel k záveru, že „prechod zo súčasnej právnej štruktúry s dvoma jednotkami na jedinú materskú spoločnosť mu prinesie značné výhody. Veľká revízia jeho dôležitého "čajového biznisu" totiž ukázala, že súčasná anglo-holandská štruktúra „môže skupine prinášať nevýhody, napríklad pri predaji častí firmy.

„Je tiež zrejmé, že pandémia ochorenia COVID-19 vytvorí podnikateľské prostredie, v ktorom bude veľmi dôležité mať čo najväčšiu flexibilitu a schopnosť reagovať,“ uviedol.

Holandský subjekt sa preto zlúči do jednej materskej spoločnosti so sídlom v Londýne, Unilever PLC, s jednoduchšou štruktúrou a väčšou strategickou flexibilitou.

Unilever bol založený v roku 1930 po tom, ako sa holandský výrobca margarínov Margarien Unie spojil s britským výrobcom mydla Lever Brothers, odvtedy si však udržoval štruktúru s dvoma jednotkami. Postupne sa stal globálnym hráčom a pohltil rôzne značky.

V roku 2018 sa Unilever pokúsil presunúť firemnú základňu z Londýna do holandského prístavu Rotterdam. Po vzbure akcionárov v Británii však musel od toho ustúpiť, pretože by tento plán ukončil jeho kótovanie na londýnskej burze.

Najnovší plán si pritom nevyžiada „žiadne zmeny v prevádzke, lokalitách, činnostiach ani personálnom obsadení v Spojenom kráľovstve alebo Holandsku v dôsledku zjednotenia“, dodal koncern.