Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Uniper zaznamenal výrazne nižšiu stratu, než sa predpokladalo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Uniper zdôraznil, že skutočné a očakávané straty z nákladov na obstaranie náhradného plynu budú aj v budúcnosti výrazne kolísať v závislosti od meniacich sa cien plynu.

Düsseldorf 1. februára (TASR) - Najväčší nemecký veľkoobchodník s plynom Uniper zaznamenal v minulom roku výrazne nižšiu stratu, než sa predpokladalo. Podľa predbežných údajov straty z nákladov na náhradné obstarávanie plynu vo fiškálnom roku 2022 dosiahli 13,2 miliardy eur, uviedol v stredu Uniper.

K tomu je ešte potrebné pripočítať očakávané budúce straty z pokračujúcich nákladov na obstarávanie plynu vo výške približne 5,9 miliardy eur, čo celkovo predstavuje okolo 19,1 miliardy eur. Ešte na začiatku novembra nedávno zoštátnená firma počítala so stratou približne 40 miliárd eur.

Dôvodom vysokej straty bolo, že Rusko minulý rok najprv obmedzilo a neskôr zastavilo dodávky plynu do Nemecka. Uniper preto musí nakupovať plyn na iných trhoch za výrazne vyššie ceny, aby mohol naďalej zásobovať priemyselné závody a viac ako 500 komunálnych podnikov.

Uniper zdôraznil, že skutočné a očakávané straty z nákladov na obstaranie náhradného plynu budú aj v budúcnosti výrazne kolísať v závislosti od meniacich sa cien plynu. "Výška budúcich očakávaných strát vychádza najmä z aktuálnych cien plynu," uviedla finančná riaditeľka Uniperu Tiina Tuomela.

Vďaka výraznému zníženiu cien plynu na konci roka 2022 mohli očakávané straty z budúcich nákladov na obstarávanie náhradného plynu klesnúť z približne 30 miliárd eur na asi 5,9 miliardy eur. "Aj v budúcich štvrťrokoch bude výsledok spoločnosti Uniper závisieť od výšky nákladov na obstaranie náhradného plynu." Tieto náklady závisia výrazne predovšetkým od cien plynu.