Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

United Airlines vykázali za 2. štvrťrok v dôsledku pandémie stratu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V dôsledku pandémie stále nie je jasné, kedy kapacita leteckej dopravy začne znova stúpať.

Washington 22. júla (TASR) - Americká letecká spoločnosť United Airlines vykázala za 2. štvrťrok 2020 čistú stratu v dôsledku drastického poklesu cestujúcich pre obmedzenia spojené s pandémiou nového koronavírusu.

Firma uviedla, že uplynulý štvrťrok bol z finančného hľadiska „najťažší v jej 94-ročnej histórii“. Letecká spoločnosť totiž "spálila" hotovosť v priemere vo výške 40 miliónov USD denne a dúfa, že v súčasnom 3. štvrťroku sa táto suma zníži na 25 miliónov USD denne. United Airlines už zredukovali svoju prepravnú kapacitu, aby sa prispôsobili slabému dopytu a znížili svoje straty.

Aerolínie vykázali za tri mesiace do konca júna stratu 1,6 miliardy USD (1,40 miliardy eur). Na ilustráciu, vlani mali v rovnakom období zisk 1,05 miliardy USD. Tržby leteckej spoločnosti medziročne klesli o 87,1 % na 1,48 miliardy USD. United Airlines majú prístup k vládnym pôžičkám rádovo v miliardách dolárov, ale zatiaľ túto možnosť nevyužili. A v dôsledku pandémie stále nie je jasné, kedy kapacita leteckej dopravy začne znova stúpať.

Združenie Airlines for America vo svojej nedávnej správe predpovedalo, že je nepravdepodobné, aby sa objem cestujúcich vrátil na úroveň minulého roka skôr ako v roku 2023.