Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Úprava podávania podnetov na zmenu územnej dokumentácie je schválená

Ilustračné foto. Foto: TASR Jaroslav Novák

Poslanci k novele stavebného zákona schválili aj pozmeňujúci návrh jedného z predkladateľov Milana Vetráka (OĽANO).

Bratislava 9. mája (TASR) - Podnet na zmenu a doplnenie územnoplánovacej dokumentácie tak, aby bol záväzný pre obstarávateľa tejto dokumentácie, budú môcť formou uznesenia predložiť len zastupiteľstvá obce, mesta alebo samosprávneho kraja. Teda subjektu, ktorý je zo zákona obstarávateľom takejto dokumentácie. Vyplýva to z novely zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku, ktorý v utorok definitívne schválila Národná rada (NR) SR.

Poslanci k novele stavebného zákona schválili aj pozmeňujúci návrh jedného z predkladateľov Milana Vetráka (OĽANO). Zmenil sa ním pôvodný zámer, aby aj zastupiteľstvo mestskej časti Bratislavy a Košíc mohlo schvaľovať uznesením podnety na obstarávanie územnosprávnej dokumentácie alebo jej aktualizácie v rozsahu, v akom sa dotýka územia danej mestskej časti.

"Ak sa však miestne zastupiteľstvá uznesú na takomto podnete, bude mestské zastupiteľstvo v Bratislave a Košiciach povinné prerokovať ich podnet na najbližšom rokovaní a prijať k takémuto podnetu príslušné uznesenie," doplnil Vetrák.

Z pôvodného návrhu sa vypustili tiež body, ktoré sa týkali určenia tzv. zástupcu verejnosti. Verejnosť sa tak bude môcť zapájať do procesov v územnom konaní podľa platnej právnej úpravy.