Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Úpravy pri podnikaní v oblasti potravín v pléne neprešli

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Vypustiť sa mali aj niektoré povinnosti vo vzťahu k skladovaniu a preprave potravín.

Bratislava 2. decembra (TASR) – Novelu zákona o potravinách z dielne poslankyne SaS Jarmily Halgašovej v piatok odmietlo plénum Národnej rady (NR) SR. Jej cieľom bolo zjednodušenie a zlepšenie podnikateľského prostredia v oblasti výroby a predaja potravín.

Návrh zákona zahŕňal viaceré zmeny, napríklad spresnenie právnej úpravy bezodplatného prevodu tak, aby bolo nepochybné, že povinnosť sa týka len prevádzkarní prevádzkovateľa s predajnou plochou väčšou ako 400 štvorcových metrov (m2) a potravín, ktoré sú umiestnené na trhu v tejto prevádzkarni.

Tiež sa mala vypustiť povinnosť pre prevádzkovateľov potravinárskych podnikov monitorovať inú formu na vyjadrenie alebo prezentáciu označenia výživovej hodnoty potravín a správu o tom zaslať ministerstvu. Vypustiť sa mali aj niektoré povinnosti vo vzťahu k skladovaniu a preprave potravín.

Zaviesť sa mal tiež nový inštitút upustenia od uloženia pokuty. Poslankyňa navrhovala stanoviť dve podmienky na možnosť využitia tohto inštitútu. Zároveň sa mali napríklad znížiť horné hranice pokút za priestupky na úseku úradných kontrol potravín z 2000 a 4000 eur pri opakovanom porušení povinnosti na 1000 a 2000 eur pri opakovanom porušení povinnosti.