Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

ÚPSVaR Poprad neeviduje hromadné prepúšťanie pre odchod Whirlpoolu

Na archívnej snímke robotníčka vo výrobnom závode spoločnosti Whirlpool Slovakia v Poprade. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Zamestnanosť by tam teda mala byť zachovaná aj po tom, keď americký výrobca domácich spotrebičov svoj európsky biznis presunie do novej spoločnosti.

Poprad 17. mája (TASR) - Zamestnanci spoločnosti Whirlpool v Poprade sa o svoje miesta nateraz báť nemusia. V súvislosti s medializovaným odchodom výrobcu zo Slovenska to potvrdila Marianna Šebová z tlačového a komunikačné oddelenia Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. "Neevidujeme od začiatku roka 2023 nahlásené hromadné prepúšťanie na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny Poprad," uviedla.

Zamestnanosť by tam teda mala byť zachovaná aj po tom, keď americký výrobca domácich spotrebičov svoj európsky biznis presunie do novej spoločnosti. V nej bude vlastniť kontrolný podiel turecká firma Arcelik, o čom spoločnosť informovala ešte v januári. Celý proces by mal byť ukončený v priebehu 2. polroka. Arcelik bude mať v novej spoločnosti 75-percentný podiel a Whirlpool zvyšných 25 %, dodala americká firma. Očakáva sa, že nový podnik by mal v Európe zamestnávať viac než 20.000 ľudí.

Šéf odborov Tomáš Hurajt TASR potvrdil, že už minulý rok ich informovali o odpredaji firmy. "Následne vo februári nám povedali, že nás odkupuje Arcelik. Všetci zamestnanci boli informovaní a oboznámení so situáciou a bolo nám povedané, že prevod bude aj so záväzkami. Teraz viac-menej čakáme, čo bude ďalej po príchode nového zamestnávateľa," uviedol Hurajt. Celý proces by mal byť podľa neho ukončený do konca tohto roka. Zamestnanci majú v súčasnosti uzatvorenú novú kolektívnu zmluvu, ktorá platí na najbližšie tri roky. V popradskej fabrike pracuje približne 970 ľudí. "Veríme, že budeme pokračovať ďalej, len pod inou značkou," dodal šéf odborov.