Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Úrad práce v Dunajskej Strede má za úlohu zladiť ponuku a dopyt

Úrad práce Foto: TASR/Henrich Mišovič

Dôvodom nepriaznivej situácie na trhu práce je nesúlad pracovných miest so vzdelaním záujemcov uchádzajúcich sa o zamestnanie.

Dunajská Streda 11. júna (TASR) - Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) v Dunajskej Strede zorganizoval nadnes konferenciu, na ktorej odborníci hľadali možnosti zosúladenia ponuky a dopytu na trhu práce. Pozornosť venovali aj mladej generácii, jej nasmerovaniu pri výbere vhodného povolania. Cieľovou skupinou projektu Vzdelanie ako základ úspechu sú absolventi, osoby mladšie ako 25 rokov so stredoškolským vzdelaním. TASR informovala riaditeľka dunajskostredského ÚPSVR Zdenka Masodiová.

"Iniciátorom projektu bol náš úrad v spolupráci s partnerskými inštitúciami z Rakúska, Maďarska a Francúzska," uviedla. Pripomenula, že výskumnou prácou chce ÚPSVR potvrdiť nielen potrebu dynamickejších zmien vo vzdelávaní, ale taktiež dávať námety školám, vzdelávacím inštitúciám a zamestnávateľom na užšiu spoluprácu.

Podľa jej ďalších slov výsledky projektu sa odprezentujú aj francúzskym partnerom. "Sú to návrhy a odporúčania. Vyhotovili sme brožúru, v nej sú uvedené nedostatky, ktoré dávame do pozornosti zamestnávateľom a iným inštitúciám," konštatovala. Dôvodom nepriaznivej situácie na trhu práce je podľa jej ďalších slov nesúlad pracovných miest so vzdelaním záujemcov uchádzajúcich sa o zamestnanie. Po odborníkoch je väčší dopyt, na trhu práce však chýbajú. "Chceme nastaviť systém, ktorý vylúči možnosť, aby na trhu práce absentovali odborníci. Zamerali sme sa na nedostatky týkajúce sa základných a praktických zručností, odborných vedomostí a osobitnú pozornosť sme venovali vnútropodnikovej stratégii z hľadiska školenia, tréningov, rozvoju profesijnej dráhy mladých absolventov," uzavrela Masodiová.