Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Úrady práce: Štát vyplatil inflačnú pomoc takmer 110 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

V rámci prvého balíka pomoci, kde štát vyplácal jednorazovo 100 eur pre rodiny s deťmi či poberateľov pomoci v hmotnej núdzi, vyplatili úrady práce ľuďom celkovo 99 miliónov eur.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny SR vyplatili inflačnú pomoc od polovice minulého roka vo výške takmer 110 miliónov eur. V utorok o tom informovalo Ústredie práce sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR. V rámci prvého balíka pomoci, kde štát vyplácal jednorazovo 100 eur pre rodiny s deťmi či poberateľov pomoci v hmotnej núdzi, vyplatili úrady práce ľuďom celkovo 99 miliónov eur. V druhom balíku vyplatili ďalším skupinám ľudí dodatočných desať miliónov eur.

"Inflačnú pomoc sme vedeli nasadiť rýchlo, cielene a efektívne. Vďaka tomuto nástroju sme podporili stovky tisíc ľudí vrátane rodín s malými deťmi, ľudí v hmotnej núdzi či nízkopríjmové skupiny s ťažkým zdravotným postihnutím. V druhej vlne sme dokázali flexibilne rozšíriť okruh prijímateľov," uviedol dočasne poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina).

Najviac prostriedkov z prvého balíka smerovalo do okresov Prešov (3,5 milióna eur), Košice-okolie (tri milióny eur) a Žilina (2,9 milióna eur). Z druhého balíka inflačnej pomoci vyplatili najvyššiu pomoc 281.000 eur do domácností v okrese Košice-okolie. Väčšina financií, takmer päť a pol milióna eur, bola určená nezaopatreným deťom, ktorým súd stanovil nižšie výživné ako 150 eur.

Generálny riaditeľ ÚPSVR Karol Zimmer dodal, že úrady práce ešte uskutočnia viacero platieb v rámci druhej vlny inflačnej pomoci, celkové čísla sa však už zmenia iba mierne.

Výskumný pracovník Inštitútu pre výskum práce a rodiny Rastislav Bednárik poukázal na pretrvávajúci mierny nárast počtu poberateľov pomoci v hmotnej núdzi. Jedným z hlavných faktorov nárastu sú dosahy vojny na Ukrajine a prichýlenie odídencov z Ukrajiny. Počet poberateľov pomoci spolu s posudzovanými osobami sa zvýšil z počtu 121.471 vo februári 2022 na 143.311 vo februári 2023.