Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ÚPV ohlásil štart systému európskeho patentu s jednotným účinkom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Európsky patent s jednotným účinkom je výsledkom posilnenej spolupráce 25 členských štátov EÚ.

Bratislava 30. mája (TASR) - Technické riešenia v Európe môžu byť od 1. júna chránené nielen národným patentom a klasickým európskym patentom, ale aj európskym patentom s jednotným účinkom. Ide o najväčšiu a dlho očakávanú zmenu európskeho patentového práva od vzniku Európskej patentovej organizácie v roku 1977, informoval v utorok Úrad priemyselného vlastníctva (ÚPV) SR.

"Kým klasický európsky patent je potrebné validovať v zmluvných štátoch Európskej patentovej organizácie a rozpadá sa na zväzok národných patentov, európsky patent s jednotným účinkom validácii nepodlieha, nerozpadne sa na zväzok národných patentov, ale poskytuje jednotnú ochranu a má rovnaký účinok vo všetkých zúčastnených členských štátoch EÚ," uviedol ÚPV.

Európsky patent s jednotným účinkom je výsledkom posilnenej spolupráce 25 členských štátov EÚ. O registráciu jednotného účinku môže majiteľ európskeho patentu požiadať bez ohľadu na svoju štátnu príslušnosť. "Teda aj slovenskí majitelia európskych patentov udelených 1. júna 2023 a neskôr môžu požiadať o registráciu jednotného účinku svojho patentu a využívať výhody jednotnej patentovej ochrany, napriek tomu, že Slovensko zatiaľ nie je súčasťou systému európskeho patentu s jednotným účinkom," dodal ÚPV.