Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Krajiny Vyšehradskej štvorky sa dohodli na spolupráci v eGovernmente

Na snímke Richard Raši. Foto: TASR Jakub Kotian

Podľa vicepremiéra vstupuje rozvoj eGovernmentu v krajinách V4 do novej fázy.

Paríž 11. marca (TASR) – Na spolupráci v oblasti služieb e-Governmentu sa dohodli podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) s predstaviteľmi krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v rámci Digitálneho samitu Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v Paríži. Médiá o tom v pondelok informoval Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII).

Podľa vicepremiéra vstupuje rozvoj eGovernmentu v krajinách V4 do novej fázy. "Preto sa musíme sústrediť viac na cezhraničnú spoluprácu a služby, ktoré sú kľúčové. Nová európska legislatíva či iniciatívy prinášajú nové výzvy, ale aj príležitosti. Ich potenciál vieme efektívne využiť, ak budeme spolupracovať," vysvetlil.

Po vystúpení v paneli o stratégiách pre digitálnu transformáciu sa stretol so štátnym tajomníkom ministerstva pre inovácie a technológie Maďarska Lászlóm Györgym, štátnym tajomníkom ministerstva pre digitálne záležitosti Poľska Karolom Okoňskim a splnomocnencom vlády Českej republiky pre informatizáciu Vladimírom Dzurillom.

Spoločne hovorili o projektoch ako napríklad jednotná digitálna brána, o maximalizovaní výhod umelej inteligencie, vytvorení dátového hospodárstva v rámci V4, či o tom, ako sa zaoberať digitálnou problematikou v budúcom rozpočte Európskej únie (EÚ).

Dohodnutá spolupráca bude spečatená podpisom spoločnej deklarácie, ktorou vznikne komisia odborníkov krajín V4. "Musíme nechať našich expertov, aby identifikovali presné oblasti, v ktorých môžeme spolupracovať," uviedol podpredseda vlády Raši.

S poľským kolegom hovorili aj o vytvorení tzv. virtuálneho dátového centra, o čo Slovensko vlani požiadala štátna tajomníčka poľského ministerstva pre digitálnu agendu Wanda Buková. Vicepremiér na stretnutí navrhol realizovať pilotný projekt na odskúšanie nastavenia vzájomnej spolupráce, v ktorej pôjde najmä o výmenu dát. Umožnilo by to harmonizovať napríklad úroveň 21 kľúčových služieb eGovernmentu pre občanov a podnikateľov.

Podpredseda vlády Raši sa s kolegami z V4 rozprával aj o digitálnej ekonomike, ako jednej z priorít v budúcom eurofondovom programovom období.

"Pozornosť sa bude venovať najmä digitálnej transformácii v hospodárstve a v spoločnosti,“ poznamenal. Slovensko bude pokračovať v rozvíjaní digitálnych verejných služieb pre obyvateľov aj podnikateľov.

Podporovať však bude aj vytvorenie programov Digitálna Európa a Nástroj na prepájanie Európy. Ich hlavným cieľom je zvýšiť konkurencieschopnosť EÚ posilnením digitálnych kapacít. „Úspešne sa nám podarilo s podporou krajín V4 presadiť formulácie, ktoré hovoria o dofinancovaní projektov z týchto programov, čím by boli podporené úspešné slovenské firmy na trhu,“ vysvetlil vicepremiér Raši.