Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

ÚPVII: Nevidíme význam splnomocnenca pre transformáciu hornej Nitry

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Vytvorenie postu splnomocnenca vlády pre transformáciu hornej Nitry chce navrhnúť Sulík, ktorý o tom informoval počas brífingu po rokovaní vlády 17. júna.

Prievidza 25. júna (TASR) - Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) nevidí v súčasnej dobe pridanú hodnotu v kreovaní dodatočného článku v podobe splnomocnenca vlády pre transformáciu uhoľného regiónu horná Nitra. Úrad tak reagoval na otvorený list predstaviteľov hornej Nitry, ktorí kritizovali postup ÚPVII, ako i Ministerstva hospodárstva SR v súvislosti s inštitucionálnym zabezpečením transformácie.

"Existujúca pracovná skupina na prípravu Akčného plánu transformácie regiónu horná Nitra je postavená na partnerskom modeli. Tento postup bol pozitívne ocenený aj na rokovaní tzv. uhoľnej platformy v rámci Európskej únie, kde sú členmi všetky tranzitívne regióny postihnuté ústupom od ťažby a využívania uhlia," uviedlo vo štvrtok pre TASR oddelenie komunikácie ÚPVII.

V pracovnej skupine na prípravu Akčného plánu transformácie hornej Nitry je podľa neho zabezpečené zastúpenie všetkých relevantných stakeholderov (regióny, municipality, podnikateľský sektor, tretí sektor) vrátane všetkých zodpovedných ministerstiev. "Transformáciu hornej Nitry považujeme za jednu z kľúčových aktivít nového Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, a preto sa chceme sústrediť na zlepšenie riadenia, zefektívnenie koordinácie, ešte intenzívnejšie posilnenie spolupráce socio-ekonomických partnerov a rovnako aj na prístup k väčšiemu finančnému objemu na transformáciu," dodalo oddelenie komunikácie.

"Ministerstvo hospodárstva SR považuje transformáciu hornej Nity za jeden z najdôležitejších krokov v nadchádzajúcom období. Vytvorenie pozície splnomocnenca je jedna z možností, ako zefektívniť pomoc tomuto regiónu," reagoval pre TASR hovorkyňa rezortu Katarína Svrčeková.

Predstavitelia samospráv z hornej Nitry a členovia pracovnej skupiny pri tvorbe akčného plánu transformácie regiónu kritizujú dvoch podpredsedov vlády za neúplné a nepresné informácie o procese transformácie. Podpredsedníčke vlády pre investície a informatizáciu SR Veronike Remišovej (Za ľudí) a podpredsedovi vlády pre ekonomiku a ministrovi hospodárstva SR Richardovi Sulíkovi (SaS) v otvorenom liste okrem iného vytýkali, že nevedeli o návrhu vytvorenia postu splnomocnenca vlády pre transformáciu. Vytvorenie postu splnomocnenca vlády pre transformáciu hornej Nitry chce navrhnúť Sulík, ktorý o tom informoval počas brífingu po rokovaní vlády 17. júna.

Signatári listu zároveň pripomenuli, že návrh inštitucionálneho zabezpečenia transformácie mal byť podľa uznesenia vlády SR k akčnému plánu transformácie uhoľného regiónu horná Nitra pripravený do konca júna tohto roka, pričom nositeľkou tejto úlohy je podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu.