Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Úrad ISTAT: Talianska ekonomika sa v najbližších mesiacoch asi spomalí

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

ISTAT vo svojom mesačnom ekonomickom bulletine pripomenul, že dôvera spotrebiteľov v tretej najväčšej ekonomike eurozóny v októbri klesla už štvrtý mesiac po sebe.

Rím 10. novembra (TASR) - Talianska ekonomika sa po stagnácii v 3. štvrťroku 2023 pravdepodobne v najbližších mesiacoch spomalí. Uviedol to v piatok národný štatistický úrad ISTAT. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

ISTAT vo svojom mesačnom ekonomickom bulletine pripomenul, že dôvera spotrebiteľov v tretej najväčšej ekonomike eurozóny v októbri klesla už štvrtý mesiac po sebe. A znížila sa aj dôvera podnikateľov vo všetkých sektoroch okrem stavebníctva.

Centrálna banka zase informovala, že pôžičky talianskych bánk firmám klesli v septembri medziročne o 6,7 %, najprudšie v histórii týchto štatistík.

Tieto údaje podľa ISTAT naznačujú, že talianska ekonomika sa môže v nadchádzajúcich mesiacoch spomaliť.

Hrubý domáci produkt (HDP) Talianska v 3. štvrťroku stagnoval v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi, keď medzikvartálne klesol o 0,4 %, ukázal rýchly odhad ISTAT minulý týždeň.

Vláda premiérky Giorgie Meloniovej oficiálne predpovedá za celý tento rok rast HDP o 0,8 %, čo je prudké spomalenie v porovnaní s minuloročným zvýšením HDP o 3,7 %.

V budúcom roku počíta vláda s o niečo výraznejším rastom HDP, a to o 1,2 %, čo je nad očakávaniami väčšiny nezávislých prognostikov.