Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Úrad práce: Nezamestnanosť sa v júli oproti júnu mierne zvýšila

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Miera evidovanej nezamestnanosti stúpla v júli na 5,22 % z júnových 5,12 %.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU dosiahol v júli úroveň 3,98 %, medzimesačne stúpol o 0,06 %. Miera evidovanej nezamestnanosti stúpla v júli na 5,22 % z júnových 5,12 %. Celkový počet evidovaných uchádzačov o zamestnanie sa medzimesačne mierne zvýšil na 174.225. Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie v produktívnom veku mierne vzrástol na 145.368. Informovalo o tom v piatok Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR).

"Tento nárast je spôsobený prevažne tradičným prázdninovým spomalením odtoku občanov z evidencie uchádzačov o zamestnanie, aké sme pozorovali takmer každý júl za posledných desať rokov," vysvetlili analytici Inštitútu sociálnej politiky.

V júli PDU dosiahol úroveň 3,98 %, čo bola zároveň tretia najnižšia hodnota v tomto roku, medziročne klesla zo 4,6 %. Úrovne nezamestnanosti sa podľa štátneho tajomníka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Juraja Káčera približujú k historicky najnižším hodnotám v porevolučnej ére Slovenska a sú veľmi blízko úrovniam spred pandémie. Počet voľných pracovných pozícií v júli tohto roku prekročil hranicu 80.000. "Trh práce je v dobrej kondícii a verím, že k jeho udržaniu prispejú aj nové projekty na podporu zamestnanosti z operačného Programu Slovensko, ktoré pripravujeme," uviedol Káčer.

Od začiatku tohto roka klesá počet dlhodobo nezamestnaných uchádzačov o zamestnanie, ktorí sú v evidencii úradov práce dlhšie ako 12 mesiacov. Z januárových 74.215 klesol ich počet na júlových 69.962 osôb. Najviac uchádzačov o zamestnanie evidovaných viac ako 12 mesiacov bolo v júli v Prešovskom kraji, a to 20.760. Z pohľadu okresov bolo najviac takýchto dlhodobo nezamestnaných v okrese Rimavská Sobota (4805), Trebišov (3542) a Kežmarok (3199).

Analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš očakáva, že nárast nezamestnanosti bude v tomto roku iba mierny a že sa bude pohybovať v desatinách percenta. Dôvodom je dlhodobý nedostatok zamestnancov v niektorých odvetviach, ako aj odchod silných populačných ročníkov do dôchodku.