Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Úrad pre reguláciu sa zaoberá nákupom zemného plynu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Cieľom úradu je zamedzenie možným špekuláciám na trhu s plynom určeným na vykurovanie.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) chce zistiť reálnu situáciu v teplárenstve súvisiacu s nákupom zemného plynu na účely výroby tepla, preto zaslal výzvu na poskytnutie podkladov a informácií dodávateľom tepla, ktorí na jeho výrobu používajú zemný plyn. Informoval o tom v piatok hovorca úradu Radoslav Igaz. Úrad zverejnil aj hodnoty korekčných koeficientov na budúci rok.

"ÚRSO s ohľadom na mimoriadne nepriaznivý vývoj cien zemného plynu na burze EEX (European Energy Exchange) v roku 2021 analyzuje situáciu pri nákupe zemného plynu teplárenskými spoločnosťami na rok 2022 s cieľom posúdenia vplyvu nákupných cien zemného plynu na regulované ceny tepla, hlavne s dôrazom na ochranu záujmov slovenských domácností," dodal Igaz s tým, že preto úrad rozbehol proces úradného zisťovania aktuálnej situácie v teplárenstve o nákupe zemného plynu na účely výroby tepla.

Predseda ÚRSO Andrej Juris tvrdí, že cieľom úradu je zamedzenie možným špekuláciám na trhu s plynom určeným na vykurovanie. "Preto sme sa rozhodli zaslať výzvu na poskytnutie podkladov približne dvom stovkám dodávateľov tepla, ktorí používajú na výrobu tepla zemný plyn. Úrad si takto v rámci svojich kompetencií zmapuje celý trh a získa záväzné informácie o tom, ktorí dodávatelia tepla už majú plyn na rok 2022 nakúpený a ktorí ešte nie a za akú cenu," vysvetlil Juris. Na základe poskytnutých údajov úrad následne zváži ďalší postup.

Úrad tiež zverejnil hodnoty korekčných koeficientov na budúci rok na svojej webovej stránke.