Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Úrad v predstihu hľadá systémové riešenia proti zdražovaniu energií

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Igaz zdôraznil, že úrad zatiaľ vyhodnocuje aj ďalšie podnety od odbornej verejnosti, preto v tejto fáze nebude verejne komentovať žiadnu z pripomienok.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Slovenským odberateľom hrozí na budúci rok extrémne zdraženie plynu a tepla. Preto Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) v predstihu iniciatívne hľadá systémové riešenia, ktoré budú reflektovať záujem všetkých účastníkov trhu. Uviedol to Radoslav Igaz, hovorca ÚRSO, v reakcii na výzvu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) o potrebe zabezpečenia energií.

ÚRSO podľa Igaza eviduje obdobné stanovisko SPPK aj ako odpoveď na výzvu úradu na verejnú diskusiu o možných krízových opatreniach na neregulovanom trhu s elektrinou a plynom, zverejnenú 1. apríla 2022.

Zdôraznil, že úrad zatiaľ vyhodnocuje aj ďalšie podnety od odbornej verejnosti, preto v tejto fáze nebude verejne komentovať žiadnu z pripomienok.

"V prvom kroku úrad všetky došlé vstupy interne preskúma a vyhodnotí, pričom až následne bude verejne komunikovať ďalšie kroky pri riešení danej naliehavej problematiky," dodal Igaz.

Hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová v pondelok (11. 4.) uviedla, že SPPK žiada vládu SR, aby pri hľadaní riešení zmiernenia dosahov kritického vývoja na trhoch s elektrinou a zemným plynom neohrozila životaschopnosť a konkurencieschopnosť domáceho poľnohospodárstva a potravinárstva.