Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Úradu pre boj proti podvodom:V roku 2022 bolo zneužitých 430 miliónov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Agentúra so sídlom v Bruseli má za úlohu odhaľovať podvody týkajúce sa financií EÚ.

Brusel 6. júna (TASR) - Podľa správy Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF) bolo v minulom roku v EÚ zneužitých alebo spreneverených takmer 430 miliónov eur. V minulom roku bolo v rámci Európskej úrady zneužitých alebo spreneverených takmer 430 miliónov eur. Oznámil to v utorok Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF). Podľa správy zverejnenej v utorok činnosť úradu zabránila nezákonnému použitiu takmer 200 miliónov eur. TASR o tom informuje na základe správy z webovej stránky stanice ORF.

Agentúra so sídlom v Bruseli má za úlohu odhaľovať podvody týkajúce sa financií EÚ. Jej vyšetrovatelia preverujú aj prácu orgánov EÚ. Podľa predchádzajúcej správy bolo v roku 2021 zneužitých viac ako 527 miliónov eur. Presnú sumu spreneverených alebo zneužitých prostriedkov EÚ v roku 2022 úrad vyčíslil na 426,8 milióna eur.

Vyšetrovania úradu sa týkali podozrení z tajných dohôd, manipulácie postupov pri zadávaní zákaziek, konfliktu záujmov alebo nadhodnotených faktúr. V uplynulom roku agentúra opäť zaznamenala nárast podvodov spáchaných v digitálnom priestore.

Úrad bol naďalej aktívny aj v boji proti falšovaniu a pašovaniu a spolupracoval pri viacerých spoločných colných operáciách. Vlani sa podľa správy podarilo zadržať milióny falšovaných a nebezpečných výrobkov, ako lieky, hračky, približne 531 miliónov nelegálne obchodovaných cigariet alebo 14,7 milióna litrov vína, piva a liehovín.