Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Úrady práce poslali rodičom školákov spolu takmer pol milióna eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Štát pomáha dotáciou na školské potreby rodinám poberajúcim dávky v hmotnej núdzi a rodinám, ktorých príjem je najviac vo výške životného minima.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Počet poberateľov pomoci v hmotnej núdzi v septembri naďalej klesal. V danom mesiaci tiež úrady práce, sociálnych vecí a rodiny vyplatili dotácie na školské potreby. Takýmto spôsobom išlo na podporu skoro 30.000 školákov z rodín v nepriaznivej sociálnej situácii takmer pol milióna eur. Informovala o tom v pondelok Marianna Šebová z tlačového a komunikačného oddelenia Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

Vysvetlila, že štát pomáha dotáciou na školské potreby rodinám poberajúcim dávky v hmotnej núdzi a rodinám, ktorých príjem je najviac vo výške životného minima. Dotáciu dostávajú zriaďovatelia škôl v dvoch sumách, vždy v septembri a vo februári pre deti posledného ročníka materskej školy a deti základných škôl.

"Som presvedčený, že 492.140 eur použitých na septembrové dotácie na školské potreby je jednou z najlepších možných investícií nášho štátu," povedal generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Karol Zimmer. S klesajúcim počtom ľudí odkázaných na dávky v hmotnej núdzi zákonite klesá aj počet školákov podporovaných dotáciou, podotkol výskumný pracovník Inštitútu pre výskum práce a rodiny Rastislav Bednárik. V septembri tohto roka poberalo dávku v hmotnej núdzi 57.623 osôb, čo je o 376 ľudí menej ako v predchádzajúcom mesiaci.

"Už štvrtý mesiac v rade vidíme pokles počtu ľudí odkázaných na takúto pomoc štátu," skonštatoval generálny riaditeľ ústredia práce. "Kľúčom je znižovanie nezamestnanosti, a to hlavne v prípade ľudí, ktorí sú dlhodobo bez práce, či inak znevýhodnených občanov. Práve pre nich sme pred mesiacom spustili nový národný projekt Aktivácia znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie," dodal.

Pripomenul, že počet poberateľov pomoci v hmotnej núdzi bude v októbrových štatistikách podstatne vyšší. Pribudnú odídenci z Ukrajiny, ktorým ešte v septembri tohto roku vyplácali finančnú pomoc medzinárodné inštitúcie na čele s Úradom vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre utečencov. V rámci plynulého prechodu finančnej pomoci pre odídencov im bola septembrová pomoc v hmotnej núdzi vyplatená v októbri.