Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Úrady práce už vyplatili 5,2 milióna eur na podporu zamestnanosti

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Od 6. apríla tohto roka zaevidovali úrady práce 43.021 žiadostí o príspevky. Z nich spracovali 7304 dohôd o poskytnutí príspevku na mzdy zamestnancov v rámci prvého opatrenia.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Úrady práce už zaslali schválené peniaze 9523 žiadateľom o príspevky v rámci prvej pomoci na udržanie pracovných miest počas koronakrízy. Do pondelka celkovo vyplatili 5,2 milióna eur.

Od 6. apríla tohto roka zaevidovali úrady práce 43.021 žiadostí o príspevky. Z nich spracovali 7304 dohôd o poskytnutí príspevku na mzdy zamestnancov v rámci prvého opatrenia. Ďalších 16.255 dohôd odišlo samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO), ktoré v rámci druhého opatrenia požiadali o príspevok na náhradu straty príjmu. V rámci tretieho opatrenia úrady už pripravili na podpis 402 dohôd. "Ďalšie tisícky žiadostí úrady spracúvajú a priebežne odosielajú na podpis žiadateľom poštou alebo do elektronickej schránky. V niektorých prípadoch pre skrátenie času vychádzajú v ústrety žiadateľom, ktorí chodia podpisovať dohody osobne na úrad za dodržania prísnych hygienických a bezpečnostných opatrení," informoval tlačový odbor rezortu práce. Podpísané dohody príslušný úrad následne zverejní v Centrálnom registri zmlúv a nasledujúci deň žiadateľovi zašle na účet peniaze.

Prvú pomoc zamestnancom, podnikateľom a živnostníkom pri znižovaní negatívnych vplyvov vyplývajúcich zo súčasných mimoriadnych opatrení schválila vláda 31. marca 2020 a jej doplnenie 14. apríla. Ministerstvo práce následne pripravilo projekt na podporu udržania zamestnanosti, aby podporilo zachovanie pracovných miest a podnikanie SZČO v čase pandémie nového koronavírusu. Všetky potrebné informácie nájdu záujemcovia na www.pomahameludom.sk..