Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 13. jún 2024
< sekcia Ekonomika

Úrady práce vyplatili v auguste rekordné náhradné výživné

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR - Martin Baumann

Štatistika ÚPSVR ukázala aj pokračovanie klesajúceho počtu poberateľov pomoci v hmotnej núdzi.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny vyplatili v auguste náhradné výživné v celkovej výške presahujúcej 748.000 eur. Podporili aj rekordný počet osirelých detí. Je to najvyššia čiastka od roku 2009, keď nový zákon o náhradnom výživnom priniesol viaceré zásadné zmeny. Augustová štatistika Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) okrem toho ukázala pokračujúci pokles počtu poberateľov pomoci v hmotnej núdzi. Informovalo o tom ÚPSVR.

Doplnilo, že v januári tohto roka vyplatili úrady práce takmer pol milióna eur náhradného výživného a v máji to bolo viac ako 676.000 eur. Od začiatku roka sa tak mesačná výplata náhradného výživného zvýšila približne o polovicu a dosiahla najvyššiu hodnotu od roku 2009.

Historicky najvyššiu hodnotu dosiahol aj počet osirelých detí s najnižšími alebo žiadnymi sirotskými dôchodkami, ktorým úrady pomohli náhradným výživným. Celkovo ich v auguste bolo 1546, vyčíslilo ústredie práce.

"Od januára narástla výška pomoci a rastie aj počet detí, ktorým prostredníctvom náhradného výživného pomáhame. Celkový počet detí, ktorým sme takto v auguste pomohli, bol 9379, čo je o dve tisícky viac ako na začiatku roka," zhodnotil minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina).

Štatistika ÚPSVR ukázala aj pokračovanie klesajúceho počtu poberateľov pomoci v hmotnej núdzi. V auguste ich bolo 57.999. Počet poberateľov sa znížil už tretí mesiac v rade. Najviac poberateľov ubudlo v Banskobystrickom kraji, a to 205, a v Košickom kraji 194.

"Po zmiernení legislatívy sa zastavil pokles počtu poberateľov. V januári tohto roku sa počet poberateľov pohyboval na jednej z najnižších hodnôt od roku 2009," vysvetľuje výskumný pracovník Inštitútu pre výskum práce a rodiny Rastislav Bednárik.

Poukazuje na zmeny vo vývoji štruktúry poberateľov pomoci v hmotnej núdzi. "V situácii, keď existuje vysoký podiel poberateľov jednotlivcov a vysoký podiel dlhodobých poberateľov, poberajúcich pomoc dlhšie ako dva roky, sa ukazujú určité zmeny. Narastá počet núdznych domácností s deťmi, rastie počet krátkodobých poberateľov do šesť mesiacov dĺžky poberania a klesá počet dlhodobých poberateľov," uzavrel Bednárik.